HTML

Nyertünk a zöldkártya lottón!

Minden ami fontos információ egy új élet kezdésnél az USAban. Nem élet-regénynek szánom hanem "lexikonnak". Ha nyertél, itt megtalálod kb mire számíts az USAban. Jó olvasgatást.

Friss topikok

  • Anette Anette A: Szia Árpibá! Megközelítőleg mekkora összegnek kell lennie a számlán? Csak úgy kb.? A lottó nyerte... (2019.07.14. 12:11) (US követség Interjú)
  • Árpibá: @Bicsko: Szia. Koszi. Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szova... (2016.08.25. 03:09) pro & kontra / avagy hol jobb?
  • Árpibá: Szia Mar nem igen emlekszem, forumokon errol tobb infot talalsz. Azt hiszem a kihozasi sorszam ala... (2016.06.15. 01:37) Zöldkártyát nyertünk
  • paszi2002: Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit c... (2015.11.14. 23:20) Autó bérlése / Vétele
  • HeidiH: Köszönöm Árpibá, a gyors választ!:)Igen, természetesen jelentkezem a zöldkártya lottóra októberben... (2015.09.10. 16:12) Healthcare UPDATE 2015re

Címkék

Gondoltunk kipihenjük a sok fáradalmat :D és utazunk egyett. Innen a Niagara vízesés és Canada tűnt egy "elérhető" távolságra lévő és igen látványos célpontnak, tehát elindultunk. A gyerköcőt a nagyira hagytuk, azért nagy segítség h (még) itt van!

Nem a táj a tárgya ennek a bejegyzésnek, hanem a határátkelés. Nem gondoltam volna hogy a ZK birtokában bármi gond lehet az USAba való visszatérésnél inkább arra számítottam h a kanadaiak kérdezgetnek majd hiszen náluk "csak" egy magyar vagyok.

A szállásunk Kanadában volt a Niagarához közel egy olcsó motelban. By the way tudom ajánlani Scotish Inn (asszem). A lényeg hogy kocsival kiléptünk az USAból, ilyen kor semmilyen ellenőrzés nincs, majd be Kanadába.

A határőrnek oda adtuk az útlevelekt, mivel azt olvastuk, h egy ideje mindenképpen kérik. Elvette, majd megkérdezte kinek a kocsijával vagyunk, gondolom az USA rendszám miatt. Mondom az enyém. Aha. Green Card is van? kérdezi. Igen. Szuper akkor azt adjuk oda neki. Meg is történt, még annyit kérdezett hány napra jövünk? 2 éjszakára. OK mehetünk. Még rákérdeztem, h legközelebb elég e a GC nekik és azt mondta h nekik a határon csak az kell.

Szupi, ez egyszerű volt. Irány a hotel. Lecuccoltunk, és gyalog indultunk a vízesés megtekintésére. 

Nagyon szép, mindekinek ajánlom :) főleg mindkét oldalról! Szóval Kanadából kibámultuk magunkat így átsétáltunk az USA oldalra is az ott lévő hídon, ahol fejenként 50 centet kell fizetnie a gyalogosoknak :) Ott senki nem állt sorba egyből szólítottak. Oda adtuk a GCket, és már a csóka fején és hangján érezni lehetett hogy mi "mocskok" vagyunk és ilyen elbánásra is számítsunk. Jöttek a hülye kérdések:

Mikor kaptuk a GCt? (rá van írva!)

Melyik országból származunk? (rá van írva!)

Nyertük a lottón? (rá van írva!)

Mikor mentünk át Kanadába? Mit csinálunk ott? (benne van a gépében amit bámul)

Majd a képet és minket is erősen megnézett, de h minek, nem értem levették az ujjlenyomatunkat és előtte is ott volt az olvasó, de nem használta! Ha azonosítani akarna az a tuti és kézenfekvő :)

Persze rendesen válaszolgattam, nem azt mondtam h olvassa el :) Majd vissza adta a pultra a kártyákat olyan ledülettel, h le is repültek. Gyakorlatilag hozzám vágta. Ja és semmi köszönés. Ez utóbbi itt az USAban extra nagy parasztság önmagában is.

Na ez meglepő volt!

Kinézegettük magunkat az USA oldalról is, majd irány Kanada. Ott ismét egy csaj, aki csak annyit kérdezett viccesen, h csak most léptünk be és máris hinyoltuk az USAt, hogy visszamentünk pár órára? Tök normális volt.

2 nap elrepült, megnéztük még Torontót is, majd cuccos fel irány haza USA Virginia.

Megint ott lépünk át ahol kocsival előszőr, de ugye most a kanadai oldalon szabad a pálya és az USA határ előtt van torlódás. kb 35' vártunk mire a bódéhoz és a csókához értünk. 

Egy érdekesség, amit val. nem veszek észre ha az előttem lévő nem csinálja, ahogy a bódéhoz hajtasz a kocsi ablakán ki kell mutattni a papírokat egy kamerába mielőtt a csokához érnél, kb 3m ről beszélünk. Ki volt írva, de oda ahol a képet is csinálja a gép, nem biztos észre veszem ha nem figyelem az előttem lévőt.

Na oda érünk a pasahoz, oda adom a GCket, itt is jön az a 3 hülye kérdés ami a kártyákra van írva, +:

Van e szponzorunk?

Dolgozunk e?

Mi a foglalkozásunk?

Miből élünk?

Hol élünk?

Mennyit voltunk Kanadában?

Kié a kocsi?

Mit szállítunk?

Majd ő is a képeket és minket vizslat, ujjlenyomat olvasó itt is csak dísznek van! Majd OK mehetünk, de az volt az érzésem vmin nagyon rajta akart kapni minket.

Mintha ezek vmi bonuszt kapnának mindenki után akit "elkapnak"

Elindulok lassan (~5 km/h) , nézem merre kell kihajtani, majd egy rendőr üvöltözve rohan ránk, h mi a faszt csinálunk nem látjuk h valami? ez utóbbit nem tudtuk meg mit csináltunk, elküldött a picsába.

Innen már sima út vezetett hazáig :) 

Közben beszélgettünk, h vajon mint GC tulajdonossal megtehetik e h nem engednek be a határon? Minek ez a sok fasz kérdés? Előfordulhat az az eset, h egy ilyen majom úgy dönt h mi nem jöhetünk "haza"? Ha nem akkor minek kérdezget (nyilván az h csempészünk e vmit érdekes lehet) hiszen úgysem tehet semmit.

Eddig azt gondoltam, mint GC tulajdonos "haza" érkezem az USAba. Budapesten is mikor leszállt a gép és kérte a mo. határőr az útleveleket, csak arról győződött meg h valóban mi vagyunk e? Sosem kérdeztek olyat, minek jöttem? Dolgozom e? Mit csinálok. Stb. Ezek a kérdések akkor relevánsak, ha az ember "külföldre" megy!

Utána néztem. A USCIS azt írja, hogy nem lehetséges h nem engednek be "csak" az hogy rögtön kezdeményezik is a kiutasításunkat és esetleg annak eldöntéséig zárkában tartanak :) ez főleg arra vonatkozik ha vmi bünt követtünk el USAban vagy azon kívül.

VAGY azt nézik, h

"elhagytuk a státuszunkat" ez elég tág fogalom és arra utal, h a határőr azt sejti, h mi valójában nem is az usában élünk életvitel szerűen, hanem csak néha benézünk, h a fél-egy-két éves határidők ne járjanak le.

Ez utóbbiról többet itt:

http://www.klaskolaw.com/articles.php?action=view&id=51

 

+ ez

"It is important for lawful permanent residents (or green card holders) to understand that merely returning to the U.S. once a year for a few days or even very often does not “automatically revalidate” a green card where the lawful permanent resident actually resides abroad. The U.S. Custom and Border Protection Officer can independently determine that the lawful permanent resident status has been abandoned based on evidence obtained during questioning at the border."

Szóval az állampolgárságig, nincs teljes nyugta az embernek a határon. Persze ha vki itt dolgozik, és tart fent kocsit, lakást, bankszámlát, stb. akkor nincs gond még ha sokszor is utazik haza, hiszen ezek bizonyítják, h itt ÉL! 

Nekünk is eszünkbe jutott, h haza húzunk és csak 1 év múlva jövünk ki ismét vagy újra próbálkozni vagy csak "látogatóba" h a státuszunk maradjon éltben "későbbre" de most ezt elvetettük. 

Ettől függetlenül, lehet később mégis haza megyünk ha most nem jön össze és 1-2 éven belül újra próbálkozunk ha még lesz kedvünk és vissza is engednek. (ha előre kérsz engedélyt akkor 2 évig is távol lehet lenni, elvben, gyakorlatban ez is a határon dől el)

6 hónap után:

Mi azóta sem voltunk "külföldön" de pár emberrel beszéltünk, akik zöldkártyával utaztak haza, vagy bárhová. Általában NYba vagy valamelyik nagyvárosba érkeztek vissza és semmi hasonlóról nem beszéltek. "Welcome Home" így üdvözöltek párat. Persze, mindenkinek van itt melója, kocsija, lakást bérelt vagy házatt vett.

De olyan is írta, aki nyert ZKt, de csak ki be utazott, majd egy év után jött vissza NY keresztül, hogy semmi gondja nem volt. 

Nem tudom min múlik, de gondoltam leírom, nem kell annyira parázni! :D

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greencard.blog.hu/api/trackback/id/tr734492527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabi19g 2012.09.10. 20:55:34

A magyar utlevellel azert nem kerdeztek semmit a magyar hataron, mert utlevele csak az allampolgaroknak van. Majd ha lesz amerikai utleveled, akkor toled sem fognak kerdezni a hataron semmit.
süti beállítások módosítása