HTML

Nyertünk a zöldkártya lottón!

Minden ami fontos információ egy új élet kezdésnél az USAban. Nem élet-regénynek szánom hanem "lexikonnak". Ha nyertél, itt megtalálod kb mire számíts az USAban. Jó olvasgatást.

Friss topikok

  • Anette Anette A: Szia Árpibá! Megközelítőleg mekkora összegnek kell lennie a számlán? Csak úgy kb.? A lottó nyerte... (2019.07.14. 12:11) (US követség Interjú)
  • Árpibá: @Bicsko: Szia. Koszi. Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szova... (2016.08.25. 03:09) pro & kontra / avagy hol jobb?
  • Árpibá: Szia Mar nem igen emlekszem, forumokon errol tobb infot talalsz. Azt hiszem a kihozasi sorszam ala... (2016.06.15. 01:37) Zöldkártyát nyertünk
  • paszi2002: Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit c... (2015.11.14. 23:20) Autó bérlése / Vétele
  • HeidiH: Köszönöm Árpibá, a gyors választ!:)Igen, természetesen jelentkezem a zöldkártya lottóra októberben... (2015.09.10. 16:12) Healthcare UPDATE 2015re

Címkék

 Otthonról úgy gondoltuk kb. 1 hónapra kell majd bérautó, mire meg tudjuk venni a sajátunkat. De aztán csak 2 hét lett belőle (előre fizetve) hátha sikerül annyi idő alatt is!

Még otthonról lefoglaltuk, méghozzá „két részletben”. Nekünk a budget.com volt a legolcsóbb. New Yorkban szálltunk le, mivel ide volt a legolcsóbb a repjegy, de Richmond VA ba készültünk és mivel nem akartuk az autót vissza vinni ezért + díjat kellett fizetni, mivel máshol adtuk le, mint ahol felvettük.

Ez úgy jött ki a legjobban, ha 1 napra béreltünk egy kocsit (legolcsóbbat) NY felvétel RIC leadással + kértünk bele gyerek ülést és egy GPSt is h eltaláljunk a célunkba. Ez 210$ volt előre.

Majd foglaltunk egy másikat két hétre RIC felvétel és leadással, de már ülés és GPS nélkül, mivel 2 hétre már olcsóbb ha megvesszük ezeket. És persze ezek később is kelleni fognak. (jó gyerek ülés 85$ volt a WALMARTban, teljes észak Amerika offline térképet navival: „Sygic” pedig 30$ -ért töltöttem le az Androidos telómra és nagyon jól működik! Csak az USA 19$.) (8. annyit ide, h annyira mégsem jó. A felület és térképek rendben vannak, de az útvonal tervező algoritmus egy szar) Ez utóbbi két hét bérlés, ua. az autó mint korábban, 340$ volt!!!! Ez sokkal olcsóbb relative, mivel ugyan ott adtuk le!

Egyik esetben sem kötöttünk biztosítást, az kb + még annyi mint maga a bérlés.

NY reptérről egy helyi ingyenes automata vasúttal kell átmenni oda ahol az autókat át lehet venni. Ez kb 10’ A csomagokat lehet végig a bérelt kézi kocsival vinni még a vonaton is.

Bementünk a budget irodába az autóért. Modták: FORD Focus az nincs, mi ezt béreltük, de azonos kategoriájú KIA valami kis szar azt tud adni, de az nagyon kicsi autó. Ezen a ponton volt egy kis vita h mit nevezünk azonos kategoriának? Megkérdezte mennyi csomagunk van, mondtam. Ekkor felajánlott egy közepes SUV-t (terepjáró) kedvezményesen, amit most csak a szokásos +60$ helyett +30$ kaphatok meg. Mivel még a focusba sem fértünk volna be , így elfogadtam, valamint online nem fizettük meg a gyerek ülés és GPS után az adót, szóval összesen +50$ gomboltak még le. Kaptunk egy nagy Jeep terepjárót épphogy befértünk a csomagokkal J

Volt benne „ EZ pass” ezt érdemes megkérdezni, legalábbis azokank akik NYból akarnak autót bérelni, mivel innen szinte csak fizetős utakon lehet kijutni! Ez egy elektronikus útdíj fizető cucc, konkrétan a szélvédőre ragasztott doboz, amit indulás után szét kell nyitni, mi nem tudtuk az első kapuig J ott mutatták meg. Ha így fizetsz, olcsóbb is és nem kell mindig a kp.-val bajlódni + sokkal gyorsabb az átjutás a fizető kapukon. Összesen nekünk Richmondig kb 50$ volt? az útdíj. UPDATE: Végül összesen kb. 35$ vontak le utólag, kb 2hét, a bankkártyámról.

Ezzel a Jeeppel mentünk az első szállóig NY közelében, amit 1 napra béreltünk, majd másnap tovább Ric.-ba. Ott becuccoltunk a 2. szállodába amit már 1 hétre béreltünk. (a szállásról külön fejezet szól)

Ott visszavittem a Jeepet, ezzel semmi gond nem volt, sőt az útdíjat sem fizettem meg ez idáig, lehet majd a kártyámra terhelik? (U:ráterhelték)

Majd ugyan ott kértem a 2 hétre bérelt kocsit, de itt megint mókázni kezdtek, h nagyon kicsi kocsit tudnak csak adni, Focus persze nincs most épp, de csak +10$ / nap ért adnak egy nagyobbat! Kösz nem, mondtam. Akkor még a biztosítás körül kérdezősködtek, h mivel a kocsihoz nem kértem, akkor személyes biztosításom van e? Fogalmam nincs miről beszéltek, de rávágtam h igen, remélve nem kérnek róla semmi papírt. Végre kiírták a kocsit és mikor megkerestem a parkolóban akkor derült ki, h egy Shevrolet Cruize –t kaptam, full extrával bőr ülésekkel, stb J

Szerintem az amcsi autókölcsönzőknek nincs is kis autójuk, csak a verseny miatt tudsz a neten ilyeneket befoglalni és mikor mész átvenni megpróbálnak még egy kis + $ kidumálni belőled, mert amúgy is nagy autót kapnál. De ezt csak én gondolom, mérget ne vegyen rá senki J

5 héttel az érkezés után:

UPDATE: A Chevrolet Cruze –t meghosszabbítottuk még két héttel, mert 2 hét alatt nem sikerült a papírokat (usa jogsi vagy ID) elintézni és így autót sem vehettünk. Legalábbis ezt mondták nekünk a DMVben, mikor megkérdeztük, de ez azóta kiderült val. nem igaz. L E miatt nem is nagyon próbáltunk nézelődni.

Közben a papírok megjöttek illetve mások mondták, h itteni papírok nélkül vettek autót így mi is belekezdtünk a nézelődésbe. Nem egyszerű. Persze rengeteg autó van, de itt nagyon lehasználják a gépeket és majdnem hogy csak nem benne szarnak. Iszonyú állapotban vannak, persze a pár évesek nem, de mi a 10 éves kategóriában nézelődtünk.

Lényeg, újabb két hét is eltelt, autó nincs még és mikor hívtam a céget, mondták h ezt már nem lehet tovább hosszabbítani, vissza kell vigyem L. OK nézek másikat a neten. Szerencsére megtaláltam a budget.com oldalán a Specials (akciók) alatt azt az opciót h ha tovább bérelsz egy gépet akkor olcsóbb. Így végül mindenestül 150$ béreltem a legolcsóbb kategóriát 1 hétre. A Chevrolet-t visszavittem és egyből felvettem a másikat, ami ez úttal egy Ford Focus lett, ez is full-os, de kisebb és nem bőr J

Mi mindenképpen valami nagyobb autóra vadásztunk, ami lehetőleg 7 személyes, nagy csomagtérrel, de nem eszik túl sokat. Tehát wagon (kombi) és Van (egyterű kb) nézegettünk. Akár jöhetne még a SUV is de azok általában min 5l benzinesek , szóval iszonyú sokat zabálnak, e miatt kizártuk őket.

Persze legyen szép, kevés mile (10 éves kategóriában a 100e mile már nagyon jó) és jól karban tartott. Nem nagyon van ilyen. Érdemes befizetni az autocheck.com -ra ahol a VIN (alvázszám) birtokában le lehet kérdezni a kocsi teljes történetét! (tulajok száma, balesetek, szervizek, egyéb gondok) A másik ilyen a carfax report, ez nagyobb és híresebb , de drágább. Az elsővel 45$ 30 napig akármennyit lekérhetsz a carfaxon ue. 5 db reportot! Persze ez főleg akkor kell ha magánszemélyektől veszel autót, ez általában olcsóbb, mivel a kereskedők már eleve lekérik ezt.

Ha mész megnézni egy autót, akkor előtte a manusztól VINt kérd el telón vagy emailben és ellenőrizd le. Ha kereskedőhöz mész akkor tőle magát a riportot kérd el, ha azt mondja nincs akkor az már gyanús (legalább is 2e $ feletti autóknál).

A craiglist.com –on érdemes keresni, az aktuális várost, térséget kiválasztva.

Magánszemély: Nem mondanám, h egyszerű. Ha kinéztél valamit 70% esélyed van rá hogy emailra nem fog reagálni, tehát fel kell hívni ha egyáltalán adott meg számot. (idióták) Még ekkor is, ha már elérted 20% h már eladta kocsit. Ha nincs elég kép fönt és pláne ha az autó kicsit messzebb van, kérj + képeket emailben és VINt is. Ha nem küldi, akkor gáz a kocsi. Ha küldi, de továbbra is kicsi képeket vagy MMSben küldi meg, akkor is gáz a kocsi! Ha már ott vagy szó nélkül oda adják a kulcsot próbára, mindenképpen vidd ki a higway (autópálya) –ra kipróbálni. Itt sokkal több hiba előjön! Nyomd meg neki. Többször lassíts és gyorsíts, kínozd az automata váltót, h kapcsolgasson. A legtöbb gond az automata váltókkal van, javítás 3e-5e-7e $ min! Ha nagyon le van lakva, sztem nem érdemes megvenni, általában akkor így is bántak vele. Persze sok minden mást is meg kéne nézni…

Kereskedők: Itt kell legyen carfax vagy autocheck riport, ha nincs és a hirdetésben nem adta meg eleve a VINt akkor 95% hogy gáz a kocsi. Itt is ki lehet próbálni, max lemásolják az jogsidat. Itt picit drágább lehet vagy nem lehet annyit alkudni. Mondjuk egy 5000$ kiírt autót min. 4000$ oda adnak, de akkor már jó voltál az alkuban. Figyelni kell milyen egyéb díjak vannak. Szinte mindig van „processing fee” általában + 100-200$ erre kérdezz rá az alku előtt és a teljes árra alkudj.

+Jótállás! Általában „AS IS” azaz garancia nélkül adják az idősebb kocsikat, ha mégis adnak garit, akkor 90% hogy + pénz és egy nagy biztosító van mögötte. Én az gondolom nem éri meg. Nagyon meg kell nézni mire fizet a biztosító, ha valami egység konkrétan nincs felsorolva akkor nem állják a javítását. +van még önrész. illetve sokszor van egy max limit, mondjuk 500$ ! Egy motor vagy automata váltó javítás (ha kész van teljesen) simán sok ezer $ az autó 2-3x ára is lehet, 500$ semmi!

Mi végül egy kereskedőnél vettünk egy 1999 Mercury Sable Wagon –t ami gyakorlatilag Ford, annak a prémium márkája. 2500$ volt, pár apró dolog nem működött annak a javítását belealkudtuk az árba. 8 személyes J persze ebből 3 gyerek kell legyen és no csomag akkor. Meglátjuk milyen lesz, csak ma hoztuk el.

Biztosítás: Amikor elhozod a gépet már kell h legyen kötve. A neten lehet megcsinálni, de persze itt sem nagyon ismerik a USAn kívüli világot. Nagy nehezen végül a progressive.com –on tudtunk kötni úgy hogy a HUN jogsit adtuk meg, mert különben credit historyt követelt amink nincs L 333$ 6hónapra a fenti autóra, asszonnyal együtt (itt bele kell venni kik vezethetik!) ebben semmi casco szerű nincs. Itt együtt van a 2 biztosítás te tudod beválogatni mit fedezzen, nyilván vannak kötelező elemek!

Update: 2 hónap telt el:

A kocsira megjött a title (kereskedő hívott h mehetek érte, ha magánszemélytől veszünk, akkor ezt azonnal oda kell adja) kb 1 héttel a vétel után, ez gyakorlatilag a törzskönyv ezzel tudod átíratni a gépet. Amikor elhoztuk 1 hete a kocsit a kereskedő adott egy ideiglenes papírt illetve rendszámokat, amivel 30 napig lehetett vezetni, ha VAN MÁR biztosításod.

Szóval a title-el és a szerződéssel (ezen van a vételár) a DMVbe az átírás miatt. Itt kell kiváltani a „registration”-t ami mondjuk a forgalmi és egy vagy két évente meg kell újítani és persze fizetni érte. A „license plate” –t ami a rendszám és itt a tulajhoz tartozik és nem a kocsihoz, a sima 47$ ha hobby rendszámot kérsz (tehát bármilyen felirat rajta) akkor az +10$. Ha csak sima kell, azonnal a kezedbe nyomják, ha hobby akkor kapsz egy papírt 30 napra azonnal és postán kapod meg a hobby-t a hozzá tartozó registration, forgalmival együtt. Ezekhez jön még a 3% adó, amit a vételárból számolnak. Mi összesen a fenti 2550$ autóra hobby rendszámmal 135$ dolcsit fizettünk egy éves reg.-gel!

A kocsi egész jó. A futóműben valami kopogott, mikor átmegyek bukkanókon. Engem zavart. Valószínűleg nem lett volna muszáj megcsináltatni. Elvittem a PepBoys nevű helyre, ilyen minden államban van. Állítólag olcsók és adnak számlát és garanciát a munkára. A futóműben cseréltek ki alkatrészeket + ez után még be is kellett állítani: 700$ fájt. Ebből 550$ volt a munka a többi az alkatrész. Lehet van olcsóbb hely is, de én nem ismerek + ha valami gond van ide vissza tudom vinni reklamálni, máshol nem biztos. A teljes fék betét és tárcsa csere első kerékre 230$ volna, de mivel a betét még jó azt nem kértem. Csak összehasonlítás miatt írtam le.

UPDATE:

Kb. két hétre az átíratáshoz, kaptunk egy levelet a várostól, amiben az autó adatai voltak és vagy javítva ha vmi nem stimmt vagy helybenhagyva vissza kell küldeni. Ez lesz az adó :( alapja. Volt egy rublika, hogy személyes használatú e? Mert ez esetben vmit elengednek. Be x-szeltem, remélem nem kell fizetni. Majd jelentek :)

U: Megjött az adó, 35$ lesz erre az évre.

+

Közben gondolkoztam.

Ha vki úgy tervez, h ha nem sikerül pár hónapon belül melót találnia, vagy nem tetszik vagy bármi és ez esetben visszamegy, akkor jobban megérheti bérelni. Ha elkapsz akciókat akkor heti 150$ fáj a kocsi casco nélkül (mondjuk ehhez bíznod kell magadban, hogy nem törsz meg senkit) és ez esetben nincs kötelező, átírás, adó és val. a gép is fele brenyával beéri, mint az öreg behemotok. Szóval érdemes lehet ezt is komolyan végig gondolni.

Persze ha bejön a dolog, akkor ha csak egy évig kihúzza a csotrogány amit vettél, komolyabb javítások nélkül, akkor beljebb vagy.

Közben ismét gondolkoztam.

Kár volt, h nem fogadtam meg a saját tanácsom és automatát vettünk nem manuális váltósat, valószínűleg váltó gondunk lesz, ami kb az autó kidobását jelenti :(

Ha csak pár ezer $ nézel autót CSAK manuálisat. Itt is gond lehet a kuplunggal, de annak cseréje sokszorta olcsóbb és konkrétabb (tehát biztosan tudni mi a baj, nem úgy mint az automatáknál)

Ha nagy városban tervezel élni, ahol sok a dugó és szopás a manuális váltó, oda maga az autó is szopás, jobban jársz a busszal v metróval. 

Ha kisebb városban v külvárosban akkor teljesen jó a manuális! 

10e $ körül már lehet az automatákkal szemezni, addig ne, ha csak nem vagy szerelő!

A másik, nyilván ideiglenes megoldás, a fentebb fejtegetett bérlés. 600$ / hó .

Még egy kis adalék:

A váltó még mindig szarakodik, kaptunk egy tanácsot, h tegyünk a váltó olajba egy LUCAS nevű adalékot és az ideiglenesen megoldja a problémát, majd adjuk el. Valószínűleg már mi is így vettük, adalékozva :(

Most épp a lizinget nézegetem, mert az havonta olcsóbb lenne, mint egy autó kölcsönre v bérbe, de állítólag ahhoz még jobb CH kéne amit én ugye csak épphogy építgetni kezdtem.

Másik autóra nincs pénzünk, szóval ezt kell majd beszámítattni vmibe és kölcsönre venni.

A bérautóhoz még annyit, hogy megjött a VISA hitelkártyám amihez automatikusan jár egy "bérautó casco" ha max 15 napra bérelsz egy autót és nem kötsz rá casco-t akkor ha megtöröd v ellopják akkor ők fedezik a költségeket. Persze mielőtt erre épít vki érdemes felhívni őket és tisztázni mindent, de elolvasva a feltételeket rendben lévőnek tűnt! Szóval ilyen módon már nem akkor kockázat a bérautó sem, pesze ehhez kell CC amihez meg SSN , szóval biztosan nem az első 1-2 hónapban fog ez kisegíteni!

 8.

A járgány még kitart. Ez persze nem a szervizen múlott. A PepBoys egy kalap szar, legalábis ahova én vittem. Már 3x vittem visza az EGR szelep miatt, de szarnak bele. Annó azt mondták a fékeket tárcsástul cserélni kéne elől-hátul, most megnéztük egy barát műhelyében, semmi bajuk sem volt.

Lejárt az első 6 hónap kötelezőm, eddig 330$ volt, most ~ 450$ kértek! Elment az eszük. Körbenéztem a neten, de mindenhol 350$ volt e legolcsóbb, főleg mivel frissek az amcsi jogsijaink. Aztán végül rátaláltam :) az elephant.com -ra, ez nem köt minden államban, de szerencsére itt VAban igen és egy évre volt 325$ :D:D:D kevesebb, mint a fele. Persze ez még mindig drága, havaerok 2 sokkal értékesebb autóra fizetnek 200$ körül / fél év, de majd ha a mi jogsiaink is öregednek :)

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greencard.blog.hu/api/trackback/id/tr804467656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paszi2002 2015.11.03. 21:37:30

SZia
Segítséget szeretnék kérni turistaként vagyunk kint a feleségemmel az Usaban és szeretnénk kocsit venni de itt PA ban nem lehet regisztrálni itteni jogsi nélkül olvasgattam hogy Marylandben kérnek jogsit de nincs odairva a DMV oldalan hogy milyet nem tudom hogy a magyart vagy a nemzetközit elfogadják e?Ugyan ez VA ban és hogy VA ban kell e igazolni hogy ott élsz mert azt irták hogy igen ha jol kalkuláltam?Jó lenne a segítség mert angol tudás az nemsokminden van.
Előre is köszi.

Árpibá 2015.11.03. 22:55:48

Sz@paszi2002:
Szia

Szerintem US jogsi kell hozza, de nem vagyok 100% boztos benne. De ilyenkor cimre kuldik az adot, registartion -t , szoval sztem itteni , igazolt, lakcim nelkul sem megy.

Amugy is jobban jarsz berlessel, mert meg biztositast is kene ra kotni, ami magyar jogsival nehez es draga.
udv

paszi2002 2015.11.03. 23:16:02

Ha jól tudom VA ban elfogadják a magyart is és a nemzetközit is csak nincs ottani címem és szeretnénk autót venni nem szeretnénk bérelni.

paszi2002 2015.11.03. 23:17:46

Nem kellene ingyen a segítség csak nem szeretnék emiatt Floridába menni mert az nagyon messze van innen.Segítség sem kellene ingyen.

paszi2002 2015.11.04. 15:45:14

Arra gondoltam hogy en lemennek richmondba vennek gy autot es eljönnel velem hogy mgadjuk a cimet ahova kikuldjek a rendszamot es az auto papirjait csak ennyi segitseg kellene meg nem is magy az angol tidasom de nagyon sokat segitenel vele

Árpibá 2015.11.04. 16:50:49

@paszi2002: Ez igy nem mukodne. Olyan nincs h a te nevedre de az en cimemre regisztralnak. Elkerik a jogsit es az en cimemre akkor irjak ha az en nevemen is lenne az auto, nekem kuldik az adot, engem koteleznek biztositasra, stb.
Ez se neked se nekem nem elfogadhato.
Te csak akkor tudsz regisztralni egy autot VAban, ha van itteni, SAJAT, bejelentett cimed.

paszi2002 2015.11.04. 17:38:14

Aha ertem termeszetesen igy nem jo nem szeretnem hogy utana teged zaklassanak a levelekel akkor sajnos nincs otletem de olvasgattam a dmv oldalan massachuset ben elvileg nem kell igazolni a cimet olyan mint florida megkerdeznem telefonon de nemnagyon tudok angolul es potyára nem szeretnek elmenni

Ronika@ 2015.11.13. 17:42:03

Szia paszi 2002.. Lehet tudok segiteni ha meg mindig aktualis akkor irj itt es aztan privatban elmondom a reszleteket...

paszi2002 2015.11.14. 23:20:23

Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit csinálni.
Köszönöm Ronika ment a PÜ.
További szép napot.
Szeretem a blogodat mindig olvasom és sokat segít!
süti beállítások módosítása