HTML

Nyertünk a zöldkártya lottón!

Minden ami fontos információ egy új élet kezdésnél az USAban. Nem élet-regénynek szánom hanem "lexikonnak". Ha nyertél, itt megtalálod kb mire számíts az USAban. Jó olvasgatást.

Friss topikok

  • Anette Anette A: Szia Árpibá! Megközelítőleg mekkora összegnek kell lennie a számlán? Csak úgy kb.? A lottó nyerte... (2019.07.14. 12:11) (US követség Interjú)
  • Árpibá: @Bicsko: Szia. Koszi. Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szova... (2016.08.25. 03:09) pro & kontra / avagy hol jobb?
  • Árpibá: Szia Mar nem igen emlekszem, forumokon errol tobb infot talalsz. Azt hiszem a kihozasi sorszam ala... (2016.06.15. 01:37) Zöldkártyát nyertünk
  • paszi2002: Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit c... (2015.11.14. 23:20) Autó bérlése / Vétele
  • HeidiH: Köszönöm Árpibá, a gyors választ!:)Igen, természetesen jelentkezem a zöldkártya lottóra októberben... (2015.09.10. 16:12) Healthcare UPDATE 2015re

Címkék

Nos, ez a poszt egyfajta osszefoglalasa ez elso honapoknak, zanzasitva. Ha a reszletekben erdekel valami, akkor lapozz a blogom megfelelo pontjara.

Belepes

Ehhez nyilvan bevandorlasi vagy munkavallaloi vizum kell (ha nem turista vagy). Ezeket a hataron ellenorzik, majd szabad a palya.

Legkozelebb a DMVben (okmanyiroda)  fog kelleni. 

Friss bevandorlokent a cimedet 30 napon belul regisztralni kell a USCIS honplajan keresztul. Ez nem tevesztendo ossze a DMV -ben szukseges lakcimvaltozas bejelentessel, amire szinten 30 nap all rendelkezesre.

http://www.uscis.gov/addresschange 

http://travel.state.gov/content/visas/english.html 

Szallas

Szalloda, ehhez nyilvan nem kell semmi csak, az osszeg (altalaban hitelkartya szukseges) a berlesre. USAban , szallodaban, per szoba kell fizetni, aztan altalaban max 5 foig lehet hasznalni a szallodai szobakat.

Apartman v Haz berles. Nehezebb dio. A berbeadasra (foleg apartmanok es lakasok) eseteben rengeteg ceg szakosodott. A legtobb helyen kernek jovedelem igazolast vagy a munkahelyrol vagy az elozo evi adobevallast. Altalaban amerikai okmanyokat varnak, de utlevel is jo lehet ha minden mas megvan. Altalaban egy havi berleti dijnal kevesebb osszeget kernek "security deposit" gyanant. 

Ha magan szemelytol berelsz, a berbeado, legtobszor ker referenciat az elozo foberlodtol es fel is hivja azt. Nyilvan csak USAn belulit fogadnak el. Sokszor ide is kell jovedelem igazolas.

A fentiekbol latszik, hogy az elso szallas (nem hotel) eleg nehez ugy, de keresni kell. Mi vegul talaltunk egy irodat, ahol ha harom honapot egyben elore kifizettunk, harom honapos szerzodesre, ekkor eltekintettek a fentiektol. Ez foleg olyan helyeken mukodhet, ahol mar fel vannak keszulve a "bevandorlokra"

 

Papirok

SSN

Social Security Number, ez a TB es adoszam egyben. Ezt a vizummal lehet kivaltani a Social Security Administration irodakban szemelyesen. Erdemes ezzel kezdeni, mert minden mashol kerni fogjak es ha van megvelelo vizum, akkor nem gond a kivaltasa. Altalaban 2-3 het alatt megjon postan!

Jogsi / ID

Az USAban altalaban csak jogsival rendelkeznek az emberek, de ha meg nem vagy eleg idos vagy nem akarod letenni a vizsgat, akkor kerhetsz IDt is. Ez nagyon allam fuggo, hogy hol mennyire elnezoek es milyen mennyisegu papirt kernek. Altalanossagban 3 dolog kell:

Egy papir, amivel igazolod a kiletedet. Jellemzoen Utlevelet fogadjak el. Magyar szemelyit vagy jogositvanyt nem!

Egy igazolas a cimedrol. Ez leginkabb a berleti szerzodes a foberlodtol. Szallodai cimet nem fogadnak el!

Egy papir ami legallis tartozkodasodat igazolja. Ez leginkabb a VIZUMod lehetne, DE ha az utlevelet hasznaltad az elso esetre, akkor azt mar nem fogadjak el ide.

Szoval ez is egy csapda ;( Itt johet jol a mar kivaltott SSN, mivel azt elfogadjak az elso helyen utlevel helyett es akkor mar a vizumodat is hasznalhatod a harmadikank!

Ezt az ugyintezest a DMV -kben kell intezni. Ez kb az otthoni okmany irodaknak felel meg. 

A virginiai DMV oldala:

http://www.dmv.state.va.us/#/ 

Auto / Kozlekedes

Autot kereskedoktol vagy maganszemelytol is vehetsz. Ami lenyeges hogy a rendszam nem az autohoz hanem a tulajdonoshoz tartozik, tehat a frissen vasarolt autorol mindig leveszik a rendszamot az eladok.

A nagyobb kereskedesekben, altalaban meg aznap el tudjak intezni a teljes atiras- , rendszam-ugyet helyetted, tehat mar a sajat rendszamoddal es papirokkal viheted el az autodat.

Ha magad intezed akkor pedig a DMVbe kell menni az atirashoz es rendszam beszerzessel is. Lenyegeben harom dolog kell egy auto uzemeltetesehez.

"state inspection" azaz vizsgaztatas, ez az otthonihoz kepest egy vicc. Ezt egy matrica igazolja a szelvedon egy datummal hogy meddig ervenyes. Mindig egy evre adjak. A legtobb szerelo muhely vegzi es kimondott olcso.

"registration" es kb a forgalminak felel meg. Ezt is egy vagy ket evente kell megujitani, gyakorlatilag csak penz beszedes. DMV

"License plate" rendszam. A rendszam a tied de regisztralni kell az aktualis autohoz, ezt a fenti takarja. DMV

 Hitelt friss bevandorlokent nem lehet igenyelni.

A nagy varosokban van valamilyen szintu tomeg kozlkedes de altalanosagban elmondhato, hogy itt az auto a kozlekedes formaja! Az USAban is a kressz van ervenyben de van par dolog ami otthon nincs es nagyon oda kell figyelni:

School Bus azaz az iskola busz. Gondolom mindenki latott mar ilyet legalabb filmeken, nagy sarga busz. DE vannak rajta sarga es piros villogok amiket ha bekacsol NEM szabad elhaladni mellette, meg akkor sem ha szembol jossz! Meg kell varni amig kikapcsolja a piros villogokat es ELINDUL, ekkor mar szabad a palya! Mint minden ez is kulonbozo allamonkent, de ha fenti alapjan jarsz el meguszhatsz egy 3-400 dollaros buntetest. Az ittas vezetes utan ez legnagyobb buntett amit elkovethetsz itt!

Pirosnal lehet jobbra kanyarodni! (kiveve ha konkret tabla tiltja) Ez egy igen jo szabaly. Fontos, hogy meg kell allni es elsobseget kell adni mindenkinek, de ha nem jon senki mehetsz.

Jobbkez szabaly! Hat ez gyakorlatilag nincs! Ha egyenrangu keresztezodeshez erkezel, akkor szinte biztosan van mindenkinek stop tablaja, mind a negy iranybol. Ilyenkor aki elsonek erkezett, az haladhat tovabb!

Az autoban nem lehet nyitott szeszes uveg! Sok allamban csak a csomagtartoban szallithatsz alkoholt, nagyot lehet bukni ha nem tudtal rola.

 

Bankszamla

 Allam fuggo , hogy hol milyen fiokok vannak. Egy konkret banknak nem lehet minden allaban fiokja, ezt torveny tiltja! Szamlahoz leginkab amerikai jogsi es SSN kell. Sokszor kulfoldirol leven szo utlevelet es vizumot is elkerik. Valamelyik igazan nagy bankot javaslom majd az alabbiak miatt. Bank of Amerika. CapitalOne, Wells Fargo.

Credit Card (CC) ez elsore nem tunik fontosnak, de az USAban az. Meghozza a "kredit tortenet" credit history / credit score miatt. Itt ez, mindenre befolyassal van. Amig nincs hiteled addig nincs ilyen torteneted. De hitel igenyleshez mar kerik a tortenetet. Ujabb csapda. Megoldas a Secured Credit Card , javaslom hogy a sajat bankodnal igenyelj. US ID es SSn kell hozza. 

Egeszsegbiztositas ( + medicaid)

Ez nagyon elter az Europaban megszokottol. Teljesen uzleti alapom mukodik. 2014-tol kotelezo biztositast kotni valamelyik biztositonal. Ha nincs vagy keves a kereseted, akkor az allam segit a havi dijak fizeteseben.

Ha van munkahelyed, akkor ok altalaban biztositanak valamilyen biztositast a szamodra esetleg a csalad szamara is. Ezert szinte mindig fizetni kell, amely osszeget levonjak a fizetesi csekekkbol.

Ha nincs munka vagy nem megfelelo a kinalt biztositas, akkor pedig sajat magad kell gondoskodni a biztositasrol.

Ami nagyon fontos, a biztositasok NAGYON elteroek. Ha orvoshoz / korhazba mesz MINDIG fizetned kell, a kerdes az hogy mennyit!? Egy jobb biztositassal, aminek magasabb a havi dija az orvosnal kevesebbet kell allnod a szamlabol, mig egy rosszabb, olcsobb biztositasnal nagyobb, akkar a teljes osszeget ki kell fizetned a szamlabol, amig el nem ersz limitet per ev (!!! Ez akkar 10 000 dollar is lehet!)

Keresni es igenyelni a kovetkezo cimen lehet, itt rogton az arakat illetve az allami segitseg merteket is lathatod:

https://www.healthcare.gov/

Az altalanos betegbiztositas nem fedezi a szemeszetet es a fogaszatot. Ezekre ket kulon biztositast kell kotni es fizetni!

Ha van gyerek a csaladban, es meg nincs jelentosebb bevetel / jovedelem, akkor az SSN atvetele utan erdemes a gyereknek "MedicAid" -et kerni. Ez lenyegeben teljeskoru es teljesen ingyenes beteg biztositas a szamukra. Ha mar a kereseted eler egy szintet ezt megvonjak es nekik is kell uzleti alapu biztositast kerni.

http://medicaid.gov/

Munkavallalas

 Ha mar szerzodessel a zsebedben erkezel, akkor nyilvan a reszleteket is megbeszeltetek, illetve segitenek az intezkedesekben is. Amire ebben az esetben is feltetlenul szukseg lesz az az SSN. Elvileg e nelkul nem kezdhet dolgozni senki.

A legtobb munkaltato ellenorizteti az SSN valodisagat egy ugynokseggel. Nem kell megijedni az uj SSNek altalaban elbuknak ezen az ellenorzesen, ilyenkor a munkaltato megmondja, milyen tovabbi igazlolasokra van szuksege.

Ha pedig a megerkezes utan keresel munkat akkor kovetkezokre szamits. Elteroen az otthonitol itt sokkal kevesbe szamitanak a papirok, tanulmanyok, iskolak. Nagy jelentosege az elozo US munkatapasztalatnak van. Legtobbszor kernek referenciat az elozo munkaadodtol, sokszor meg volt kollegaktol is es szepen felhivnak mindenkit es elbeszelgetnek rolad, milyen ember ill alkalmazott is vagy te! Na ez ugye egy frissen itt kezdonel nehezebb ugy.

A fizetesen felul, fontos megtudni hogy milyen "benefit"ekre szamithatsz. Ide tartozik:

Szabadsag. USAban nem jar, megegyezes kerdese mennyit kaphatsz. Nullarol indul, that nincs minimum ennyi v annyi.

Betegszbadsag. Ez a fenti resze. Tehat ha egy evben van tiz fizetett szabid, akkor ha beteg vagy harom napig , akkor az ennek a terhere irodik, magyarul het napod marad.

Unnepnapok. Ez sem jar. A munkaltato donti el, hogy melyik orszagos vagy helyi unnep napokon nem kell dolgozni, de fizetik oket. Nullarol indul!

Betegbiztositas. Altalaban egy keret szerzodese van a cegeknek valamelyik biztositoval es elore meghatarozott szolgaltatasokat tartalmaz. Szinte mindig levonnak a fizubol cserebe.

Egyebb biztositasok. Ez altalaban rovid es hosszu tavu elet biztositast takar. Pl ha eltorod a labad es nem tudsz dolgozni ket honapig, akkor fizetest sem kapsz kiveve ha van ilyen biztositas, ami valamilyen osszeget fizet ilyen esetekben. Hosszu tavu, pedig azt takarja, ha mondjjuk elveszted a labad es soha tobbe nem tudsz e miatt dolgozni. Ha baleset munkahelyi volt, akkor ugy tudom valamit kotelesek fizetni. De egyebkent ha nincs ilyen biztositas, senkitol, semmilyen osszeget nem fogsz kapni! 

Auto. Nem jellemzo hogy a cegek autot adnanak, termeszetesen kivetel, ha autoval dolgozol, pl Taxis vagy, stb.

 Bonus. Ez pont mint otthon.

Fontos kerdes meg, hogy "hourly paid" oraberes vagy "salaried" fix havi (itt evi) fizetest adnak az adott pozihoz. Miert fontos ez?

Ha oraberes vagy, akkor szinte biztosan semmilyen + benefit (kivetel a betegbiztositas, amit 50 teljes munkaidos alkalmazott felett kotelezo adni) nem jar a fizun felul. Arra is nagyon vigyazni fognak, hogy a heti 40 orat ne lepd tul, mert akkor tulorat kene fizetni, amit az USAban egy nagy mumus a cegek szemeben! 

Ha fix fizun vagy, akkor johetnek szoba a benefittek. Csereben viszont "kitapossak a beled" Hivatalosan itt sem dolgozhatnal tobbet mint 40 ora / het. UPDATE; DE a munkaltato annyi munkat varhat el amennyit csak akar. Az egyetlen gat, hogy az alakalmazott mikor lep le. Tehat a ceg teljesen legalisan kerheti hogy heti 7 napot dolgozz es / vagy estig legyel bent. Nem az orakat irjak elo, hanem hogy a melonak kesz kell lennie, barmennyi idobe is kerul! De mivel nem ez alapjan fizetnek az elvart a minimum 45 oratol indul, de siman felhivnak melo utan vagy hetvegen is hogy ez vagy az kene. Termeszetesen olyan munkakorokben ahol ez ertelmezheto. A legtobb olyan allas, ahol fix eves fizut adnak (szinte az osszes "magasabb" szintu melo ilyen) ugynevezet exempt a tulora alol, vagyis nem kell tobbet fizessenek ha 40 oranal tobbet dolgoztatnak. Persze 40 ora alatt, le sem vonhatnak.

Ha sikerult munkat talalni, akkor egy igazolvanyon es az SSN kivul nem kell mas. A legtobb irodai vagy "indoor job" eseteben meg egy drog tesztet is csinalank az elso munkanapon.

Adozas

A munkaltato kotelessege hogy az ado eloleget levonja minden paycheck -bol. Ez a te nyilatkozotodon alapul, hogy hany eltartott van a csaladban. Itt csaladi adozas (is) van, tehat az ev vegen kapsz egy nyomtatvany a cegedtol, hogy mennyi volt az eves kifizetesek es eloleg levonasok reszedre, ezt megkapja minden kereso a csaladban. Majd, ezeket osszeadva es elosztva az eltartottak szmaval (gyerekek, haztartasbeli asszony) kijon hogy mennyi az egy fore eso kereset (leegyszerusitve) es ez alapjan fogsz ev vegen adot fizetni illetve jellemzoen visszakapni az elolegekbol. Termeszetesen rengeted ceg van akik bevallast keszitenek es nagyon jo web oldalak is vannak, ahol "varazslo" szeruen kerdesekkel vegig vezetnek az adobevallason semmilyen adozasi eloismeret nelkul.

Jellemzoen az ev vegen egy komolyabb osszeg vissza jar, mivel eleg sok jovedelmet csokkento tenyezot lehet igenybe venni, amit az ev kozben eloleg levonasoknal nem vesznek figyelembe!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greencard.blog.hu/api/trackback/id/tr187062837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása