HTML

Nyertünk a zöldkártya lottón!

Minden ami fontos információ egy új élet kezdésnél az USAban. Nem élet-regénynek szánom hanem "lexikonnak". Ha nyertél, itt megtalálod kb mire számíts az USAban. Jó olvasgatást.

Friss topikok

  • Anette Anette A: Szia Árpibá! Megközelítőleg mekkora összegnek kell lennie a számlán? Csak úgy kb.? A lottó nyerte... (2019.07.14. 12:11) (US követség Interjú)
  • Árpibá: @Bicsko: Szia. Koszi. Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szova... (2016.08.25. 03:09) pro & kontra / avagy hol jobb?
  • Árpibá: Szia Mar nem igen emlekszem, forumokon errol tobb infot talalsz. Azt hiszem a kihozasi sorszam ala... (2016.06.15. 01:37) Zöldkártyát nyertünk
  • paszi2002: Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit c... (2015.11.14. 23:20) Autó bérlése / Vétele
  • HeidiH: Köszönöm Árpibá, a gyors választ!:)Igen, természetesen jelentkezem a zöldkártya lottóra októberben... (2015.09.10. 16:12) Healthcare UPDATE 2015re

Címkék

A kihozott pénz egy részét mindenkéépen cash-ben érdemes hozni, pár ezer $ sztem. A maradék maradhat otthon bankszámlán is.

Az én tudásom szerint erre legjobb egy Citi bank 0 ft bankszámlát nyitni, mivel náluk havonta 2x külföldi automatából is ingyé lehet pénzt felvenni és a számlavezetés is ingyenes USD számláé is! Itt mindenütt lehet bankkártyával fizetni ha meg kell a pénz akkor bármelyik automatából fel lehet venni.

USA bankszámla.

Államonként változó, hogy milyen bankfiókok vannak. Ammenyire én tudom a Bank of Amerika nem sokat gatyázik, náluk már útlevéllel is lehet számlát nyitni. A többi banknál lehet meg kell várni, nekünk is így volt, amig min az SSN kártya megvan!

Egyébként ha megvannak a papírok én a CapitalOne -t ajánlanám (mint bankot). Mégpedig a credit kártyák és a credit history miatt.

Akinek új a credit history dolog, az keressen rá a neten, mert egy könyvnyi anyag min., de összefoglalólag csak annyit, hogy USAban van 3 nagy credit büro, akik mindenkiről nyilvántartást vezetnek, elsősorban az SSN alapján. A nyilvántartás célja, h bárkinek aki lekérdez rólad meg tudják mondani hogy te milyen adós vagy! És mindenki le is kérdezi, nem csak ha pénzt akarsz kölcsön kérni. A munkáltatód kérheti, ha lakást veszel ki, ha előfizetést akarsz valamire, biztosítást kocsira vagy tényleg vmit, pl kocsit részletre akarsz venni.

Amikor kijössz a Credit Historyd (CH) egy nagy 0. NEM LÉTEZEL. Ezért ahol ez tényleg kell onnan elzavarnak :( Létrehozni csak úgy lehet ha hitelt veszel fel valami szervezettől, aki jelenti a törlesztési szokásaidat ezeknek az irodáknak. De hitelt nem fogsz senkitől kapni, amíg nincs jó vagy legalább létező CHd ! Csapda :(

Ahogy mégis el lehet indulni, az az (persze ezt én is másoktól tudom, szóval lehet van egyéb módja is, aki tud ilyet az posztolja!) hogy ki kell váltani egy hitel kártyát. Ezt valószínűleg CH hiányában nem kapod meg, esetleg ha már van egy jó leigazolható munkahelyed, talán, de nincs kipróbálva :) 

DE van egy speckó hitel kártya, (SCC) "secured credit card" erre így kell rákereseni, vigyázat a "prepaid debit card" hasonló, sokkal egyszerűbb megkapni, de semmi értelme. Szóval egy ilyen SCCt kell igényelni. Ennek az a lényege, hogy a társaságnak előre befizetsz egy összeget, amit te akarsz (persze van egy min.) mondjuk 500$-t és kapsz egy hitelkártyát amin van 500$ kereted, ha időben minden hónapban visszafizeted amit erről költöttél akkor nem fizetsz kamatot, ha nem fizeted vissza időben akkor igen, annak ellenére, h közben a pénzed letétben van az nekik fedezet. Szóval elég hülyén hangzik, de ha ilyen kártyával vásárolgatsz, és visszafizetsz, akkor azt jelentik a büróknak és épül a CHd!

Kb 1 évet mondanak mire lesz olyan CHd, hogy ne kelljen ezzel szarakodni.

Ami NAGYON FONTOS, hogyan fizetsz vissza. Csak a kb a kereted 80% (ez legyen csak 30%) költsd el és mindig időre fizetsd vissza, mielőtt kamatot raknának rá vagy legalább ne kés a részletekkel. Állítólag az is fontos, h ne igényelgess hitel kártyákat állandóan, ha egy megvan akkor azzal húzd ki egy évet min.

Miért CapitalOne? Mert ez a bank az egyik legnagyobb hitelkártya kibocsájtó. Szóval ha náluk van bankszámlád, pénzzel, kérsz egy sima bank kártyát hozzá (debit card) ezt minden bankszámlához simán adnak és használod a számlát, lehet maguktól megdobnak egy hitel kártyával.

+

Nem vagyok benne biztos h mindenki tudja a különbséget a sima bankkártya (debit card) amit a bankszámládhoz csatolnak és a saját pénzed költöd vele, annak erejéig és a hitelkártya (credit card) között!? Ez utóbbihoz nem kell számla csak a kártya, költöd a bank pénzét az előre megadott limited erejéig és aztán havonta egyszer vissza kell csengetni az összeget. Az elsőt, automatikusan adnak minden bankszámlához, hiszen a banknak nincs vele kockázata. A másodikat külön kell igényelni és elbíráltatni, mint egy hitelt, sokszor (elsődlegesen) nem is banktól!

UPDATE 3.hónap után

Igényeltem egy Secured Credit Card-ot az ORCHARD Banktól. Nem ajánlom. Tetű lassúak :(

A neten töltöttem ki a jelentkezést, de nem lehet online beadni, ki kell nyomtatni és postán elküldeni + kell munkahely, illetve kereset megadása, de ezt nem ellenőrizték eddig (megadtam egy ismerőst, de nem hívták eddig). A postára adás után kb 3 hét telt el mire megkaptam a választ, amiben kérik a pénzt (lásd fentebb) ill. szerződés aláírását. Ezt kb 1.5 hete küldtem vissza de még a pénzt sem vették le a számlámról. Gondolkozom, hogy lemondom az egészet, csak egyelőre nem tudom hogy?

Pont ezek miatt én is bementem a Banc of America-ba számlát nyitni, kicsit félve, mert anno volt náluk számlám és maradt egy kis nézeteltérésünk az ő hibájukból, de nem akarom, h esetleg ezt elővegyék. Nem tették! :)

Megnyitottam a számlát és tudtam a Credit kártyát is igényelni, de erről máshol döntenek, a fiókban csak felveszik az igénylést. Végül értesítettek, h egy secured kártyát tudnak adni és mondjam meg mennyi pénzt zároljanak rá a számlámon. Megtettem. 

Aki olyan államban van (lesz) ahol van BoA annak tudom ajánlani!

Itt tartok most, kártya mg nincs de elvileg 2 is úton van és épül majd a credit történet!!! :D

UPDATE 4. hónap után

Na megjött a BoA kártyám, azóta már vissza is fizettem az első havi összeget. A másikat visszamondtam, teljesen alkalmatlan banda volt.

A kártyához viszont jár egy jó kis casco szerű biztosítás bérautókra, de erről majd a kocsis résznél bővebben...

UPDATE 6 hónap után

Még mindig a secured kártyám van, kb 2x fizettem vissza már. De gondoltam utánna nézek mire kéne figyelni, hogy jó Credit History-m legyen minnél gyosabban, mert kocsit szeretnénk venni hitelre és ehhez kelleni fog!

Jól tettem! (sajnos az első hónapot már "elbasztam")

Halottam már innen, onnan, nagy hülyeségnek tűnő dolgokat, de sajnos nem azok. Összefoglalom 3 pontban, hogy mire kell vigyázni, ha megvan az első (val. secured) hitelkártyád.

1. FIZESS MINDIG IDŐBEN! A credit score (sc) kb 35% jön onnan, hogy mennyire pontosan fizeted a hiteleidet, jelen estben a hitelkártyádat, vissza! Mindig a "due date" előtt fizesd vissza lehetőleg a teljes összeget. Ha az nem megy akkor a min. összeget. Ez a legfontosabb!

2. A credit limited max 30% használd csak fel minden hónapban! Minnél kevesebb, annál jobb, de azért minden hónapban legyen egy kis összeg amit vissza kell fizess! Azt nézik, hogy az összes rendelkezésre álló hitelkeretedet milyen mértékig terheled le. Gyakorlatilag ne használd ténylegesen a kártyádat vásárlásra. Ez most csak cs építésre van. Minnél több pénzt zároltál a hitel kerethez az is annál jobb. Legyen 1000$ körül , de ha megteheted több! Ez a credit utilization kb a cs 30% teszi ki.

Ezt kettőt viszonylag "könnyű" megcsinálni, de

3. Milyen régi a ch-d. Nyilván minnél régebbi, annál jobb. Ezzel nincs mit tenni, ez szar lesz és lehúzza a cs-t, de ha a másik kettő "kiváló", akkor összeségében lehetsz még "jó" kategoriában. Itt annyit lehet tenni, hogy ha van egy első "öreg" kártyád, akkor ha már van másik újabb, jobb feltételekkel akkor a régit ne zárd be! Havi 5$ erejéig használd (persze nagyon vigyázz ne feledkezz meg az időben fizetésről, mert egy késés nagyon lehúzza a pontokat) és így hosszab lesz a történeted!

Általánosan még tanácsolták, hogy kb évente kérj credit limit emelést, persze ne használd ki. Minnél nagyobb rendelkezésre álló keretből használsz ugyanannyit, annál kevesebb lesz a utilization!

7.

Még mindig a secured BoA kártyám van, ők nem adták vissza a pénzem :) DE!

A CapitalOne elkezdett bombázni kártya ajánlatokkal. Nem tudom azért e mert anno igényeltem náluk online (elutasítotttak) és már kezd gyarapodni a historym és nem akkarnak kimaradni az általam elérhető oriási bizniszből :) vagy csak simán megtaláltak. A lényeg hogy párosával (egyszerre két teljesen azonos, de eltérő sorszámú) kapom a levelekt tőlük kártya ajánlatokkal, már a harmadik kör jött, azaz összesen hat levél. Öt a szemétben landolt egyet elfogadtam online és 4 nap mulva már a kezemben volt az első nem secured REAL :) kredit kártyám kömény 500$ kerettel!!! Ha ez élet beindul! :D

Ezt annak a jeleként értékelem, h épül már a nyavalyás ch-m, szépen hízik az árnyékban és egy alkalommal majd jól le is vágom a disznaját :) (mondtam már milyen olcsó itt a plazma TV?, most beleszerettem egybe)

8.

Az asszonynak is meg kéne inditani a CH építésést. Az első gondolatom az volt, h bemegyünk a BoA-ba és hozzáadom a számlámhoz, majd neki is kérünk egy secured kártyát, persze akkor megint visszafognak egy adag lóvét egy ?évre.

Közben észrevettem, h a CapatalOne -nál hozzá tudom adni őt is a meglévő credit kártya keretemhez és elvileg ő is kap majd egy kártyát ua a keretre. Ezt csak ma tettem meg, szóval még elválik, de remélem bejön.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greencard.blog.hu/api/trackback/id/tr284469772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sdani 2012.04.26. 00:22:10

Olyan esetekben, ha valami rendszeres fizetésre kerül a sor, mint nálunk telefonelőfizetés esetén, ha nincsen kredittörténet, akkor kockázatot jelentesz a cégnek. Emiatt nekünk 3OO dolcsi depozitot kellett fizetnünk. :-D Állítólag egy év mólva visszakapjuk. Ja persze.

Sok helyen lakásbérlet előtt is kérnek kredit történetet! Szerencsére nekünk nem kellett, mert olyan helyen lakunk, ahol sok a külföldi egyetemista, hozzá vannak szokva, hogy a bérlők azt se tudják, hgy mi az. De legalább majd beleszámít, ha rendszeresen fizeted a lakbért! :-D

suffolk 2012.04.26. 13:33:05

Szia,

Orulok, hogy megtalaltam a blogodat! Mivel mi is kb. ott tartunk, ahol Ti (kicsit mas felallassal) es kozel is (relativ...), mi Suffolk-ban vagyunk :) En is irok egy kis oldalt, ha tudsz maganuzenetet irni, akkor elkuldom a cimet (nem akarom ide kiirni, mert nem annyira publikus). Udv es kitartas ;)

Árpibá 2012.04.26. 18:34:57

@suffolk: hi. Probalkozom. Nem tudom ez hol fog megjelenni. :) test

Árpibá 2012.04.26. 18:37:32

Aha gondoltam h ide kerül, sztem it nincs olyan h privi :(

Árpibá 2012.04.26. 18:44:26

A newcomersguideusa.com oldalon is Arpiba neven vagyok fent ott lehet privit kuldeni

suffolk 2012.04.26. 20:08:45

@Árpibá: Ment a privat uzenet a newcomers-en.

S&S 2012.04.29. 06:16:03

A capital one 3 honap utan mar kuldozgette a credit kartya lehetosegeit.nagyon kell veluk vigyazni, mert iszonyu kamatokkal szamolnak. Mi egyik ajanlatat se fogadtuk el!
Ha mar lakast berelsz es fizetsz rentet, kozuzemi szamlakat, lassan de biztosan epul a credited.
Egy evben egyszer ingyen lekerdezheted, de csak a megfelelo helyen, mert ezzel is szeretnek atverni cegek!

Árpibá 2012.04.29. 16:31:18

@S&S: A CapitalOne-nál van bankszámlátok és úgy küldözgettek vagy csak úgy?
Virginiában nincs CO bankfiók, csak neten lehet számlát vagy hitel kártyát igányelni, de nekem még a számlanyitást is elutasították, mivel "nem tudták a kilétemet azonosítani" gondolom a C history hiányzott megint!
Mi úgy vettünk ki lakást, h nem volt SSN és a netet is így kötöttük be, kérték mondtam nincs még, nem volt gond. Ue a helyzet a prepaid mobillal, szóval mi hiába fizettük ki a rentet , fizetjük a számlákat nem épül semmilyen CH! Sajnos.

S&S 2012.04.30. 02:56:23

Hat honap utan kezdte kuldeni a capitalone, egy olyan cimre ahol mar nem lakunk, szoval azt a cimet csak a bankunk tudta (bank of america) es ok adthattak rolunk informaciot. De mint mondom nagyon magas kamatokkal dolgoznak! Mi a bank of a- nal kaptunk credit kartyat. Akkor volt egy akcio hogy ok adtak ra 500$, most voltunk benn es most csak ugy adnak hogy te teszel ra 300$ es azt hasznalhatod. De az is nagyon jo!!!! Mert akkor arra mar epul a credited! Fizess vele sokat es sokszor. Mi mindent arrol aszamlarol fizetunk, mar amit lehet pl. Telefon, tv stb. Ki van hasznalva. A ssn azert fontos, mert azon tartanak nyilvan rolad mindent, jo ados vagy, e, koltozesnel azert fontos mert ha van elmaradt kozuzemi dij vagy rent tartozasod azt rogton latjak es biztos nem adnak ki neked lakast. Ahol sok a bevandorlo ott nagyon szigoruan nezik ezt a tortenetet. De azt is latjak rolad hogy jol fizetsz hataridore, allitolag meg azt is hogy voltal e buntetve. Szoval ki tudja, informaciot soha nem adnak ki rola. Mi 6 honap utan tudtunk vegre telefont elofizetni, de pl. Mikor bereltunk uj apartmant meg igy is eleg magas depositot szamolt fel a kozuzemi ceg. Hmmm. Ez van, ezzel kell elni. Ha az ember dolgozik es penzt keres, mindenesetre elegge megkonnyiti a dolgait egy jo credit score. Amugy a legjobban az noveli ha kocsit veszel hitelre! Lakashitelt pl. csak igy kaphatsz! Amerikai ismerosom csak ezert vett hitelre autot. Persze ahhozis kell mult. Szoval elni kell! :)))

suffolk 2012.05.01. 03:42:35

S&S kommentjehez kis szosszenet: a bank of americanal nyitottunk mi is szamlat, es egy hetre ra jott egy adathalasz email feladokent a bank of americat alcazva. Na akkor mit is csinal a bank of america az adatainkkal? (tudtok kovetni ugye? - azelott soha nem kaptam ilyesmi emailt)

zhnet 2012.05.05. 22:54:24

Igaz én tavaly nyitottam számlát a Bank of A. -nál (california), de nagyon egyszerűen ment csak utlevéllel. Az ügyintéző felajánlotta a hitelkártyát is, amit csak 700$ kerettel tudodott adni. Azt nem tudom számított-e, hogy befizetem a debit számlámra 1000$-t.

(Volt még egy diák igazolványom amit az ESL suliban kaptam)
süti beállítások módosítása