HTML

Nyertünk a zöldkártya lottón!

Minden ami fontos információ egy új élet kezdésnél az USAban. Nem élet-regénynek szánom hanem "lexikonnak". Ha nyertél, itt megtalálod kb mire számíts az USAban. Jó olvasgatást.

Friss topikok

  • Anette Anette A: Szia Árpibá! Megközelítőleg mekkora összegnek kell lennie a számlán? Csak úgy kb.? A lottó nyerte... (2019.07.14. 12:11) (US követség Interjú)
  • Árpibá: @Bicsko: Szia. Koszi. Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szova... (2016.08.25. 03:09) pro & kontra / avagy hol jobb?
  • Árpibá: Szia Mar nem igen emlekszem, forumokon errol tobb infot talalsz. Azt hiszem a kihozasi sorszam ala... (2016.06.15. 01:37) Zöldkártyát nyertünk
  • paszi2002: Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit c... (2015.11.14. 23:20) Autó bérlése / Vétele
  • HeidiH: Köszönöm Árpibá, a gyors választ!:)Igen, természetesen jelentkezem a zöldkártya lottóra októberben... (2015.09.10. 16:12) Healthcare UPDATE 2015re

Címkék

- Credit score / report

- kocsi vétel

- daycare / ovi

- egészség biztosítás 

- meló

meló:

Itt két újság van: A sszony is elkezdett melózni a szállodában ahol én is anno. Ő reggeliztető pénztáros az éttrem részben :) szintén a barát intézte a melót. reggel 6 tól du 2ig. Szóval reggel én viszem a kölköt oviba, annya megy érte. Nem fizetik agyon , de jól jött a +8-900$ és neki is jut egy kis változatosság. Szereti.

A másik. Én kisírtam egy emelést, elég komolyat. Kb all-in -t mondatm és bejött :) vagy kirugnak vagy ha tényleg kellek megadják. Megadták. most +20% többet keresek én is. Itt nem szoktak emelést adni egy eves evfordulód előtt és akkor is 3-4% -ot. De mivel én eleve 20% kevesebbet kértem anno h végre dolgozhassak nekem ez nem volt opcio. Vagy megadják vagy mennem kell így vagy úgy!

Így együtt ezzel kint leszünk a vízből egy darabig. Amig meg nem szokjuk a jót :)

egészség biztosítás 

Asszonynak is fog járni 3 hónap munkaviszony után, illetve valamennyit hozzá kell járuljon ő is, részleteket még nem tudjuk, de egyenlőre nem is olyan érdekes mert megkötöttük, még hazalátogatáskor, az utasbiztosítást amit említettem.

Allianz utazási-XL vagy mi a fantázianeve. A lényeg max egy évre is meg lehet kötni, a szokásos max 3 hónap helyett és azoknak is akik dolgozni mennek külföldre. 3 szint van, mi a legdrágábbat kötöttük, mivel itt USAban nagyon sokba kerülhet egy komoly balaeset és simán beleszaladhatsz pár százezer $ számlába. A platina szinten nincs limit. Összeségében az asszonynak és a gyereknek kb 100$/hó ra jön ki. Persze előre egy összegben kellett fizetni még otthonról az utazás előtt! Meg lehet kötni neten bármikor, de az első kérdésük baj esetén h mikor utaztál ki és meddig tervezel maradni. Nekünk már 2x kellett, elég szar a szolgáltatás :(

Ha itt bemész egy rendelőbe (korházba nem érdemes, majd írom miért) akkor az első kérdés a biztosítás, ha nincs akkor kp. mész. Egy bármilyen megfázásra 250-350$ kell számolni itt nálunk. Ha van utazási biztosításod akkor felhívják a céget és kérnek tőlük egy credit kártya számot és egy limitet h max mennyire terhelhetik az ügyedben, ha ilyet nem ad a biztosítod, akkor megint csak kp mész :( 

EDDIG a régebbi utazási biztosításainkkal (otthoni bankártyához adott) betegség esetén felhívtuk őket, ők felvették a kapcsolatot az USA partnereikkel majd lebeszéltek egy helyet a környéken és egy időpontot amikor mehetünk és persze a CC számot is faxolták. Aláírsz egy darab papírt, h a biztosító a nevedben kikérheti a papírokat,  slussz. Mi nem fizettünk semmit ők intézték egymás közt.

DE az fenti Alliaz buli valójában egy mondial assitance és egy bécsi számot kell hívni. Ők közlik veled, hogy ha úgy érzed bajod van, oda mész ahova akarsz, kérd ki a papírokat és a számlát, küld el neked az ERDETIT postán és ők aztán megmondják hogy ez jogos igény volt e vagy nem !!?? 

Mi a fa..sz?? És a csaj kötötte az ebet a karóhoz, h ők nem beszélnek le nekünk semmit, oda megyünk ahova akarunk. 

Na asszony bement egy rendelőbe, megvizsgáltak és mivel semmilyen CC számot nem adtak, nem is volt partnerük, amit igértek, kp fizettünk és kikértük a papírokat. Amit előszőr szkennelve elküldtünk, hogy biztos ez kell e mielőtt postára adjuk. Egyetlen emailre se kaptunk választ, a picsa telefonon közölte h nem ez kell hanem vmi más.

Na itt felbasztam magam. Eddig asszony küzdött velük, de közben a gyereket is dokihoz kellett volna vinni. Mondtam h hivja fel az Allianz-ot és mondja meg h nekünk velük van szerződésünk a mondiallal nem vagyunk hajlandóak foglakozni, ha akarják ŐK továbbítsák az ügyet és elpanaszoltunk mindent. (írásban is) Mi olyan ügyintézést várunk, amit fent is leírtam, nem véletlenül fizettük a legmagasabb díjat. 

Hatott a dolog. Második esetben ha akarjuk mond egy helyet ahova mehetünk és le is beszéli nekünk. OK. És beküldtek egy közeli korházba. Na erről azt kell tudni, h ha te egy korházba lebeszélt időpont és doki nélkül mész be akkor CSAK az emergency ajtót választhatod, ez esetben + 5-700$ ról indul a buli az ER miatt! Nos persze a korházban nem is hallotak rólunk, szóval irány az ER, de legalabb nem nekünk kelett megelőkegezni, ők intézték a biztosítóval.

Közben a papírokat elküldtük és a pénzünk is elutalták, de nem mondanám h szabadon ajánlom a biztosítást. Persze jobb, mint a semmi, de küzdeni kell velük!

 

Ez a "TB" a legnagyobb szívás amerikában. Általában a cég fizeti a nagyobb részét ha valami "jobb" melód van, de ha nem akkor simán 400-500$ havonta úgy hogy az első pár ezer dolárig te is perkálsz keményen.

A biztosítást csak az engedheti meg magának aki viszonylag jobban él. 

 

Credit score / report

Az egyik kommentelő adott egy tipett: creditkarma.com , itt ingyen meg lehet nézni a Trans Union -féle pontszámodat. Kb 2 hónapja vagyok fent az oldalon ez alatt kb 5x alakították teljesen át. Jelen pillantaban kb 2 hetente tudsz friss pontszámot lejérni. Ha jól átnézed az oldalt, akkor tippeket is kapsz, h érdemes játszani.

Jelenleg 730 a pontszámom. Az asszonyés is. Ez különösen érdekes, mivel ő sokkal később kezdet hitel kártyázni, mint én.

Az ő esete: amikor nekem már megvolt a második CapitalOne kártyám, neki is kértem a neten egy társkártyát. Elvileg azért is teljesen én felelek, az én keretemet terheli. De valahogy az ő history-ján is megjelent és így szépen épült az pontja a nélkül h igényelt volna kártyát így egyszer csak 750 lett neki! :) Megusztuk a secured kártyát részére és elkedte kapni a az ajánlatokat dögivel. Egy discover-t be is választottunk. 

Sztem az első secured kártyán kívül, amikor nem feltélenül lehet válogatni, csak olyan ajánlatot érdemes elfogadni, ahol nincs éves díj és vissza is térítenek 1-3-5% a vásárlásokból, pl Discover

Gépjármű 


Ez is érdekesen alakult. Nem írom le az egész storyt megint, de a lényeg, h a végén kaptunk egy levelet a Toyotat Finacial Services -től is (akinél a hitelünk volt, amir elhoztuk a kocsit) h ők is elutasították a hitelt. A kereskedő kussolt, mi nem fizettünk sehova.

Két hónap majdnem eltelt mire a kereskedő küldött egy paksaméta papírt, h írjam alá, mindent újból, amit a helyszínen is csak most 0,02% magasabb kamattal. Futottunk pár kört velük, de végül aláírtam és elkezdtünk törleszteni is havi 224$ részletekkel.

A kocsival minden rendben, jól fogyaszt különösen ahhoz képest h 4x4 SUV ról beszélünk. 

OVI!

A kölök ismét oviba jár, jelen pillnatban már 4 teljes napot egy héten, de persze nem így kezdtük. Ez most heti 163$ kóstál nekünk, de benne van minden. 2 medencéjük is van, ilyenkor nyáron jön hozzájuk úszó oktató aki mindenkivel egyesével foglalkozik!

Most már szereti az ovit. Az elején nem volt így. Nem voltak nagy sírások , mint korábban, de nekem majd megszakadt a szivem, mikor otthagytam és láttam h tördeli a kis kezét a sok idegen gyerek közt és csak áll, nem csinál semmit.

Angolt valószínűleg jól érti már, beszélni nem hajlandó csak ha nagyon muszály, pl vissza kell szerezni egy játékot :) De észrevettük h simán beszélhetünk hozzá angolul, érti, igaz csak max yes, no -t présel ki válaszként magából.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greencard.blog.hu/api/trackback/id/tr965405636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolldog 2013.07.17. 00:25:04

Várom Árpibá az updatet. Három hét és én is az Újvilágban leszek már ;)

Árpibá 2013.07.19. 04:27:21

remélem addigra összeszedem magam és hétvégén megírom
Jó szerencsét!

rolldog 2013.08.16. 00:01:02

@Árpibá: milyen %-ot fizetsz most a kocsira? Mert a Wells Fargo-t probalom ravenni, hogy adjanak hitelt ugy, hogy a penzem az meglenne, hogy kifizessem egyben a kocsit, de akkor nem tudnek credit history-t epitgetni. A noci azt mondta, ha collateral-kent felre teszik a szamlamon, akkor megoldhato. Credit card-ot meg nem voltak hajlandoak adni, csak secured credit card-ot, amit te is irtal korabban...

Árpibá 2013.08.16. 20:52:59

@rolldog: Jol latom, h csak egy honapja vagy(tok) kint?
Ne is varj mast mint secured kartyat, ha ennyi ido utan azt megkapod, mar akkor is jol jartal.
Minnel hamarabb nyisd meg es par honap mulva mar bombazni fognak levelben az ajanlatokkal. Probalj olyat nyitni, aminek nincs eves dijja es van vmi visszaterites is rajta alt 1% vasarlasokbol 3% tankolasbol.
kb 4.6% a kamat a kocsira.

rolldog 2013.11.12. 19:47:55

@Árpibá: nagy kuzdelem volt, jottek mindennel, hogy ne kelljen adniuk, de a bankosom vegul elintezte. Elegge ugy tunt, mintha pofara menne ez az egesz. Ugyhogy mostmar csak hitelre vasarolok, szinte amerikainak is erzem magam :) Eves dij $25, kamat %18, ha megcsuszok. Idovel majd probalok valami jobb felteteleket kiharcolni. Regen irtal, mikor fogsz ujra?

bobsys 2014.04.13. 02:27:48

Hogy alltok a credit scoreal?
En mar atleptem Excellentbe es jelenleg 11K a limitem a ket kartyan osszesen. Ha erdekel leirom mit, hogy csinaltam.

Árpibá 2014.04.14. 16:23:37

Szia, nekem is Excelent mar , asszem epp 762, de a limiteket nem emeltek ennyire meg.
Persze ird le legyszi te h csinalod, hogy mindenki hasznalhassa az infot.
koszi!

bobsys 2014.04.14. 16:53:40

Valoszinuleg ugyanugy mint te, elsonek secure crdit card aztan egy "rendes" CapitalOne cegtol $500 limittel amit emeltek egyszer 6 honap utan, de aztan neked kell kernd es eleg fukarul bannak vele. Par napja kertem uj emelest es adtak $500 ($1500->$2000). Ellenben tavaly augusztus kornyeken kertem egy Amex kartyat (Hiltonos, mert sokat utazom es adtak bonusz pontokat) azt alapbol $3000 limittel adtak. Amexek ugy mukodnek, hogy rendszeresen lekerik a credit scoreodat (soft pull, nem bant) csak ezt nem mondjak es a kartya aktivalastol szamitott 61. napon lehet kerni credit limit emelest (siman elfelejtettem es mult heten kertem csak) ami az eredeti credit limit max 3x lehet. Esetemben $3000 volt az alap igy kertem $9000 es azonnal meg is adtak. Ha valami miatt nem adjak meg akkor kuldenek egy levelet es abban meg benne lesz a credit scoreod.
Annyi update tortent azota, hogy kertem toluk egy 6% cash back kartyat amit szinten megadtak $7000 limittel.
Most hat honapig pihi van es utanna kerem ujra a limit emelest legalabb egy 2x szorzoval. Szuksegem nincsen ennyi creditre, de a credit scoreba beleszamit a keret nagysaga valamint 10%-15% (20% alatti utilizationt ajanlanak) korul tartom a limit kihasznaltsagat es minel nagyobb a keret annal kevesebbszer kell honap kozben kiegyenlitenem oket.

Árpibá 2014.05.29. 02:12:14

@bobsys: egy kerdes, amikor te kered a limit emeleset az hard inquire -nak minosul, mennyivel megy le ilyenkor a pontszamod?

bobsys 2014.05.29. 02:39:47

Nem minosult annak sem a CapitalOne sem az AMEX kartyamnal. Nem latok hard pullt a credit reportomon. Minden credit kartya ceg tolja a soft pullt valamilyen idokozonkent igy a meglevo kartya limit emelesekor nem csinalnak hard pullt. Az AMEX mikor kertem egy masik fajta kartyat a meglevo melle akkor sem csinalt

Árpibá 2014.05.29. 18:48:48

Nekunk a Discover-nel megjelent, a tobbin maguktol emeltek.
Neked mennyi a VantageScore -d a TransUnion-nal (CreditKarman latszik)
Udv
Arpad

bobsys 2014.05.29. 19:17:43

Par hete volt 762 aztan visszaesett kb 25 pontot, mert a secure credit kartyam lejart es a Citi csinalt egy hard pullt mielott nem secure lett a secure card :)

Árpibá 2014.05.29. 19:36:19

de ez a sima TransUnion pontod ugye? En a VantageScore -ra volnek kivancsi, mostmar ezt hasznalja a TU ha kozvetlenul naluk fizetsz elo a sajat riportodra vagy a CreditKarman is latod ha bemesz a "View all my Credit Score" -ba.

bobsys 2014.05.29. 20:23:37

Az 764 a felesege meg 752

Árpibá 2014.05.30. 00:02:50

@bobsys: nekem 761 volt a sima TU es 808 a VantageScore. Az elobbi excellent az utobbi epp hogy csak jo kategoria. Nem igazan lehet oket kovetni!

bobsys 2014.05.30. 00:47:17

Aaaa osszevissza megy mar letettem rola, hogy megprobaljam kitalalni mit mikor miert nott/csokkent
süti beállítások módosítása