HTML

Nyertünk a zöldkártya lottón!

Minden ami fontos információ egy új élet kezdésnél az USAban. Nem élet-regénynek szánom hanem "lexikonnak". Ha nyertél, itt megtalálod kb mire számíts az USAban. Jó olvasgatást.

Friss topikok

  • Anette Anette A: Szia Árpibá! Megközelítőleg mekkora összegnek kell lennie a számlán? Csak úgy kb.? A lottó nyerte... (2019.07.14. 12:11) (US követség Interjú)
  • Árpibá: @Bicsko: Szia. Koszi. Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szova... (2016.08.25. 03:09) pro & kontra / avagy hol jobb?
  • Árpibá: Szia Mar nem igen emlekszem, forumokon errol tobb infot talalsz. Azt hiszem a kihozasi sorszam ala... (2016.06.15. 01:37) Zöldkártyát nyertünk
  • paszi2002: Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit c... (2015.11.14. 23:20) Autó bérlése / Vétele
  • HeidiH: Köszönöm Árpibá, a gyors választ!:)Igen, természetesen jelentkezem a zöldkártya lottóra októberben... (2015.09.10. 16:12) Healthcare UPDATE 2015re

Címkék

Igen. Vegul vettunk egy hazat. Az itteni tarsasagbol tobben is vettek mostnaban, es kulonbozo feltetlekkel, szoval ez remek alkalom, hogy altalanossagban tobb peldat egybe vonva irjam le a tudnivalokat.

Ahogy minden, ez is allam es varos fuggo. Ugy a szabalyozasok, ahogy kulonosen az arak. Azt gondolom Richmond egy kellemes kozep ut a videk, olcso arak, de nincs melo es nagy varos, sok/jo melo, de magas arak/adok, kozott.

Kezdjuk az elejen: ingatlan kereses.

Nyilvan kell egy keret meddig tudsz elmenni, http://www.calculator.net/house-affordability-calculator.html

itt egy kalkulator a sok kozul. ebbol nem nagyon tudsz kilogni ha hitel kell, mivel nem kapsz.

Ha megvan , hogy mennyi az annyi, akkor lehet nezelodni. Van gyerek (lesz)? Ha igen, akkor olyan kornyek kell, ahol a suli is jo. ( csak abba suliba jarathatod a kolkot ahova tartozol, tehat jo sulihoz jo kornyekre kell koltozni!) A sulikat itt pontozzak, szoval relative konnyu megtudni. Persze jobb sulis kornyek dragabb is. Befektetes miatt sem rossz, mivel ha majd esetleg eladod, akkor a potencialis vevok 80% csalados lesz, tehat konnyebb aladni is. Ha nincs gyerek es a minel olcsobb kell, akkor is vannak kivalo kornyekek rossz sulikkal, kb 30% olcsobban.

Ha tudsz erdemes csaladi hazban gondolkodni, relative olcsobb, mint  a sorhaz vagy a lakas es keresetebb is. Valamint jobban tartja az erteket. Pl az elmult valsagban a lakasok siman vesztettek akkar 70% az ertekukbol, sorhazak inkabb max 50%-ot, csaladi hazak, kb max 30% ot .

Ha ezeket eldonotted, akkor keress egy ugynokot, ez konnyu lesz, mivel sorban fognak allni h kinyaljak a popodat. Erdemes a Zillow.com -on kezedni, ha talalsz valamit ami erdekel, ott rogton talalsz realestate agent -et is.

Sajnos nem megy nelkuluk es ez sokba fog kerulni! Az elado az ar 6% azaz f..ing hat % ot perkal ki az arbol a sajat es a te ugynokodnek. Ez fix. Te kozvetlenul, mint vevo, nem fizetsz, de persze majd te adod az eladonak a penzt amibol o perkal, szoval nem kell orulni :( Egy, itt, atlagos 200e$ keconal ez 12e azaz, kb 3 milla !!!

Probaltuk megkerulni a dolgot, de nem nagyon megy. Az amcsiknal ez bevett szokas es az ugynoksegek is nagyon tartjak a palyat, szoval nehez elkerulni oket. Egyetlen haz volt, amit megneztunk es a tulaj arulta kozvetlenul, de az pont 10% dragabb volt nemhogy olcsobb.

JA JA JA! egy fontos dolog Actually az elso, ami kell!

Lakcim, credit pontszam, munkahely 2 evestol.

Ez azt jelenti, hogy a hitelbiralatnal 2 evre visszamenoleg kerik a munkahelyeidet, lakcimeket, es a credit tortenet is jo ha van legalabb enyi idos. Ha maga a pontszam mar van kb 720-730 atlagosan ( mindharom iroda) es a fizud is eleg a hitelre, amit kersz, akkor jo esellyel kaphatsz hitelt a legjobb feltetelekkel. Ha rosszabb a pontszam , akkor "csak" dragabb hitelt kapsz, de ha a ket evet nem tudod felmutatni, akkor szinte biztosan nem kapsz hitelt, gyakorlatilag elkuldenek. (olyat lattam, mar h minden szupi volt, de hivatalos munkaviszonyt csak 1 evre tudott vki igazolni, de volt 8 eves sajat "egyeni vallakozasa" es megis kapott hitelt)

Amint azt korabban is irtam, a belepo a buliba a 20% kp. Ha ez megvan akkor a bank is kevesebbet vacakol. PLUSZ nem kell kulon hitel fedezet biztositast is fizetni. Ha nincs meg a 20% , akkor mondjuk egy 230e haznal, 30 evre havi $1400 fizetsz , amibol $250 a biztositas. Kb 5-10% amivel egyatlan be lehet szallni. 3.5 % a minimum onresz itt VA, Richmondban! Neha, altalaban uj epitkezeeknel van kvazi 0% akcio is (igazabol, itt az epitetto fizeti be az 3.5% helyetted), de ez ritka es az uj hazak nyilvan eleve dragabbak is. Nyilvan ha tobbet raksz le akkor a torlesztod is kisebb lesz, el lehet gondolkodni rovidebb futamidon is. Ez azert lehet fontos, mert amig 15 evre 3% kamattal kapsz hitelt es a vegen fizetsz kb. $50e kamatott osszesen. Addig 30 evre ~4.5% kamattal $160e fogsz pluszban kicsengetni, egy $200e hitelre szamolva! De nem is kell 30 evben gondolkodni. Atlagosan 7 evig fizetik a hitelt az amicsik, aztan vagy koltoznek v ujrafinansziroznak (ez itt nagy divat majd, talan :) irok errol is). Szoval, mikor elkezded fizetni az $1400 torlesztodet 30 evre, akkor ebbol $250 a hitel bizti, kb $250 a haz bizti es ado. A maradek $900 bol pedig kb $750 a kamat, tehat ~$150 lesz az az osszeg ami tenyleges csokkenti a toketartozasod. Tehat ha majd, 7 ev mulva eladod, azt veszed eszre, h befizettel mar $100e dolcsit , de csak $20 tartozol kevesebbel. Mondjuk ue ez 15 eves hitelnel 100 bol 70e lenne! No ez nem mindegy! Persze ehhez az kell, hogy megtehesd h 15 evre veszel fel lovet. Tudom. DE ha mar itt vagy 2 - 3 eve akkor konnyen elkap az amcsi gondolkodas es joval meszebb nyujtozkodsz majd, mint ameddig a takarod er!

Ugynok. Ha megvan, akkor folyamatosan kuldi majd emailben a te felteteleidnek megfelelo kecok listatjat egy zart sajat rendszerukbol es ha vmi tetszik irsz neki v felhivod h meg akarod nezni. Amugy elso vetelnel , mar igy utolag, nem hagynam ki, mivel tenyleg sokat segitett az ugynokunk, mert fingunk sem volt hogy megy a buli.

Ha megvan a keco(k) amit meg akarsz nezni, az ugynokod felhivja az elado ugynoket, aki beszel a tulajjal es egyeztetik, h az altalad kert idopont nekik alkalmas e. Az esetek 90%ban az. Ami erdekes, a tulajnak le KELL lepnie otthonrol a latogatas idejere es a TE ugynokod vezet vegig a hazukon. Kicsit bizar volt maszkalni az ures hazban , ahol meg gozolog a fazek az asztalon, amit epp csak otthagytak. Vegigjarni a halokat, nyitogatni a szekrenyeket (igen, mivel itt mindig gyarilag beepitett szekrenyek , sokszor szoba meretuek, vannak). Ebben is van jo, mert nem kell a tulajjal bajologni, meghallgatni a mesejet h minden milyen szuper. Az ugynok altalaban eleg reszletesen es oszinten elmondja, amit tudni erdemes pro es kontra! 

Mi kb 3 honap alat talaltuk es vettuk meg a hazunkat.Neten megneztunk vagy 500 hazat, ami bele esett a keresesi feltetlekbe. Helyszinen kb 15t neztunk meg. 4re tettunk ajanlatot es a ngyediknel meg is egyeztunk, meg is vettuk.

Ahhoz, hogy ajanlatot tudjal adni, mar "pre approved" -nak kell lenned. Ez azt jelenti, h egy hitel ugynoktol kell egy irasbeli igazolas, hogy az altalad bediktalt (NEM ellenorzott) adatok alapjan, kb mennyi hitelre vagy OK. Ilyenkor csak megadsz par dolgot, pl kereset, mit dolgozol, miota, mennyi kp-d van + lehuzzak a credit pontszamodat is. Na ezzel a papirral , teszem azt 250e $, aztan mar ajanlatokat tehetsz az eladoknak. Ha megvan a keco, akkor jon a tenyleges hitelbiralat, amit siman csinalhatsz masik hitel ugynokkel is, ha kapsz jobb ajanlatot. Na ez mar sokkal kemenyebb dio!

II.resz: ha mar megegyeztetek az arban... soon

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greencard.blog.hu/api/trackback/id/tr576950459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobsys 2014.12.02. 13:29:49

Haha, most vettunk mi is egy lakast. Egyelore lakas, mert a hazzal nagyon ki lenne centizve a koltsegvetes hiszen a gyerek miatt jo iskola koretbe koltoztunk es igy megugrottak a haz arak.
A kamatoknal szerintem lenyeges, hogy 15/30 evre fix a kamat, tehat a futamido alatt soha nem fog emelkedni a reszlet igy 29 ev mulva is annyi dollart fogsz fizetni mint most, de barmikor lehet csokkentetni a toketartozast mindenfele buntetes nelkul amivel a futamidodet torleszted.
Mi az ajanlat tetel elott minding kertunk egy uj pre-approved levelet azert, hogy ne lassa az elado, hogy pontosan mennyi penzre vagyunk jok, tehat ha $150K-t ajanlok akkor ne lassa, hogy egyebkent $300K-t is kolthetnek :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.05. 18:39:42

Ha az ember aszondja, hogy kifizeti a kért összeget, akkor mi van?Simán elrendeződik a helyzet és tulajdonosváltás?
Itt a svédeknél van egy akkora szemét köcsögség, hogy ihaj.Ha tetszik a vevőnek minden, ész azt mondja, hogy kifizeti a kért árat, akkor még nem veheti meg, mert az eladó kivár még egy kicsit, hátha jön még más érdeklődő is.Ha jön, és ő is megvenné, akkor indul egy rohadék árverseny, hogy ki ad többet érte.Ezzel az árversennyel meg még felverődhet a kiindulási ár akár 150%-ra is.Ami azért kib..tt durva, mert a svéd ingatlanok kb 8-10szeres árakon mennek már alapból, árverseny előtt is, a magyarországi árakhoz képest...Ami még nem lenne akkora baj, ha 8-10x jobbak is lennének, de nem jobbak semmivel...Ez a kurva durva benne.

Usákoknál nincs ilyen?Addig örüljetek... :D
Viszont ez az ügynöközgetés, meg tulaj nem lehet otthon, ez itt is hasonló.

bobsys 2015.01.05. 18:57:07

Ugy szokott tortenni, hogy az ajanlat tetellel indul el az alku. Tehat te ajanlasz x dollart o ezt vagy elfogadja vagy nem. Ha nem akkor visszadobja a papirodat, de leirja, hogy csak y dollarert adja el vagy azt, hogy tobb ajanlat is erkezett es emelej az aron. Ez ez igy megy par koron belul amig mindenki boldog nem lesz. A lenyeg az, hogy ha alairja a szerzodest akkor onnantol neki nincsen visszaut csak a vevo allhat el bizonyos kriteriumok teljesulese eseten. Mi peldaul negyszer jatszottuk el ezt az oda-vissza jatekot.

takarék-láng 2015.01.05. 22:52:27

" Tehat ha majd, 7 ev mulva eladod, azt veszed eszre, h befizettel mar $100e dolcsit , de csak $20 tartozol kevesebbel. Mondjuk ue ez 15 eves hitelnel 100 bol 70e lenne! No ez nem mindegy! "

- ezt hivjak ugy, hogy ZSIDOBUNOZES!

innye 2015.01.12. 00:08:18

@takarék-láng: ezért kár volt internetet használni.
süti beállítások módosítása