HTML

Nyertünk a zöldkártya lottón!

Minden ami fontos információ egy új élet kezdésnél az USAban. Nem élet-regénynek szánom hanem "lexikonnak". Ha nyertél, itt megtalálod kb mire számíts az USAban. Jó olvasgatást.

Friss topikok

  • Anette Anette A: Szia Árpibá! Megközelítőleg mekkora összegnek kell lennie a számlán? Csak úgy kb.? A lottó nyerte... (2019.07.14. 12:11) (US követség Interjú)
  • Árpibá: @Bicsko: Szia. Koszi. Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szova... (2016.08.25. 03:09) pro & kontra / avagy hol jobb?
  • Árpibá: Szia Mar nem igen emlekszem, forumokon errol tobb infot talalsz. Azt hiszem a kihozasi sorszam ala... (2016.06.15. 01:37) Zöldkártyát nyertünk
  • paszi2002: Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit c... (2015.11.14. 23:20) Autó bérlése / Vétele
  • HeidiH: Köszönöm Árpibá, a gyors választ!:)Igen, természetesen jelentkezem a zöldkártya lottóra októberben... (2015.09.10. 16:12) Healthcare UPDATE 2015re

Címkék

Van egy olyan erzesem, hogy sokaknak az az erzese alukulhatott ki hogy nem igazan szeretem USAt :) A teny az , hogy probalok objektiv maradni es a varhato rossz dolgokrol is irni.

Kijelenthetem jol erzem magam itt! Van e jobb hely? Biztosan! Otthon jobb e!? Jo kerdes, lassuk csak kilora.

+ A kozelmultban egy barati hazaspar 10 ev USA es az allampolgarsag megszerzese utan, ugy dontott, hogy haza koltozik Mo.ra. Nem sokkal kesobb elkezdtek fontolgatni, hogy visszakoltoznek. Ez alaklombol elkezdtek gyujteni, es minket is megkertek, hogy tegyunk hasonlokepp, az USA vs Mo mellette / ellene erveket. Ez engem is elgondolkodtatott, ez (is) nyilvan szemelyes megiteles kerdese, de hasznos lehet masoknak is.

A par haza, majd esetleges vissza koltozese mogott sok egyebb dolog is meghuzodik. A lista egy objektivebb probalkozas a megkozelitesre:

 

USAban jobb kb ugyan az Magyarorszagon jobb
1 FIZU
2 megelhetesi koltsegek
3 E.U. hozzaferes
4 E.U. minosege
5 EMBEREK
6 KORNYEZET
7 BIZTONSAG
8 baratsagok
9 europaisag
10 lehetosegek / uzlet
11 munka (ALKALMAZOTT)
12 oktatas

 

kis jelmagyarazat, amit nagy betuvel irtam ott JELENTOS kulonbseget tartok nyilvan :)

1, A Fizu! Nyilvan nem midegy mit csinal az ember, de altalanossagban kijelnthetem, hogy ugyan azert itt tobb penzt kapsz, mint otthon. Hogy jobban is elsz e belole? Az egy masik kerdes. Ha valaki otthon luzer, sajat jogon, nem pedig a korulmenyek miatt, az itt is az lesz es csak tengetni fogja az eletet, de valoszinuleg az ilyen ki se jonne, mert ahhoz tobb kell, mint ami adatott. Ha vki tud elni a lehetosegekkel, abbol itt sokkal tobb van > lsd 10. pont

2. Megelhetes. Kb ugyan az, talan kicsit dragabb itt. Lakhatas, szolgaltatasok tobbe kerulnek, kaja kb ua, minden mas olcsobb. Azert ezt igazabol a fizu aranyaban kell nezni es ertelmezni.

3. Egeszsegugy elerhetosege. Nos ez otthon jobb. Itt draga biztositast kell fizess, hogy a dokinal, ha nagy a baj, ne hagyd ott a hazad arat! Persze aki gazdag, annak ez sem jelent gondott, de atlag meloskent ez komoly fejfajas, egy csalad eseteben kulonosen!

4. Egeszsegugy minosege. Ez sokkal jobb itt. Persze a korhazak, rendelok nem lepukantak, mint otthon. De nem csak ez. Ha egy tesztre van szukseg itt megcsinaljak, nem fogod megkapni, hogy epp elfogyott a lakmusz papir! Azert egy olyan erzesem van, h otthon az orvosok jobbak. Valahogy a kevesebbol kell kihozzak ua es e miatt jobban raereznek a dolgokra. De ez tenyleg csak egy erzes.

5. Emberek. Mire gondolok? Altalanos emberi kapcsolatok. Az utcan, a szomszedokkal, vad idegenekkel. Az emberek kedvesek, elsore talan sok is, de otthon mar hianyzik. Es az emberek jok! Meglepo, lehet hogy az amicsik hulyek, nem vitatkozom :), de jo emberek. A szomszedod nem irigykedni, hanem segiteni akar. Nagy meglepetes!

6. Kornyezet. No ez nyilvan attol fugg hol elsz. De itt egy kozepes varos jobb (nem csucs) helyen olyan korulmenye kozt, olyan kornyezetben lakunk, ami otthon a rozsadombon sincs. Nem arra gondolok , hogy nagy hazakban, villakban, hanem mennyire szep, gondozott a KOZOS terulet, parkok stb.

 7. Biztonsag. Ez furcsa lehet, de ahol mi lakunk, lsd eggyel feljebb, ott gyakorlatilag nincs bunozes. Nehez volt hozzaszokni, de a nem bekeritett elokertunkbol, terszunkrol senki nem visz el semmit. Es nem csak nekunk. A kolkok csak ledobjak a biciklit az utcafronton es hetek mulva is ott van ahol hagytak. A postas meghozza az uj laptopomat, amit rendeltem, lerakja az ajto ele es ha ket nap mulva eszembe jut h hol is van a csomag hat a fobejarati ajto elott! (egy kis magyarazat, a hatso ajton jarunk be ahol a kocsik parkolnak, az eslo fobejaratot nem hasznaljuk) Kocsit nyitva hagyhatod, lehuzott ablakokkal, akar az aruhaz parkolojaban, senki nem bantja. Ha elmegyek valahova, nem kell az osszes taskat eltuntetni az autobol, a laptoptaskam siman maradhat az anyos ulesen, amig megiszok egy ket sort a haverokkal, szigoruan menteset, ofkorsz ;)

8. Baratsagok. Nem nagyon van amcsi baratunk, egy ket jelolt van. Nem alakult ki melyebb, mint a magyarokkal. De vhogy az az erzesem, hogyha volna is, akkor is csak felszines volna. Persze eszembe jut az egyik amerikai srac aki ugyan erre panaszkodott, h itt "fake people" vannak a varosban. O a hegyekbol , farmrol valo. De lehet csak a nyelvi nehezsegek az oka ???

9. Europaisag. Hat ez meg mi? Amerikaban? Nehez leirni mit ertek/erzek ez alatt, de hianyzik. Nyilvan ez Europaban jobb, de erdekes , hogy szerintem Kanada jobb ilyen szempontbol. Ausztraliaban nem voltam meg, de azt gondolom, hogy van ott is megvan.

10. Lehetosegek. USA a * hazaja! Igaz? Igaz! Itt siman elkezdesz dolgozni egy szallodaban, bevandorlokent, mint mosogato es 5-10 mulva mar te leszel az igazgato. Igaz tortenet! Nem kernek, iskolat, szarmazast, ha jo a hozzaallasod (EZ kva fontos itt) es dolgozol mint kisangyal, akkor barmi lehetsz.

11. Alkalmazotti let. EU / Mo. egy kanaan! Pont! Itt a szabi, a munkaido, a biztositas, a jogaid mind, mind SOKKAL rosszabbak! Ez van! Ha olvasgatod a blogomat, ossze tudod szedni a reszleteket, mire gondolok.

12. oktatas. Nincs meg kozvetlen tapasztalatom. Gyerok csak most kezdi majd a sulit. Csak masodkezbol valok az infoim! Itt lazabb, eletre nevelobb, kevesbe megterhelo, erdekesebb, mint otthon. Persze a korulmenyek is lenyegesen jobbak. DE ha egy konkret teszt eredmenyet neznenk, akkor sztem US elhasalna a mo gyerekekhez kepest. Legalabbis az altalanosban. Kozep es feljebb mar rohadtul nem mindegy hova jarsz , mennyi penzert.

 

Ennyi jutottmost eszembe. Ha meg jut , akkor irom. Ha vki esetleg hasonlitast ker egy temaban, lehet irni!

 

13. Hagy tegyem ide hogy CSALAD! kilog a sorbol, nyilvan nem hasonlitasi alap, de igen sokat nyom a latba es erdemes elgondolkodni kinek mennyit er!?

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greencard.blog.hu/api/trackback/id/tr687257405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L_M (törölt) 2015.05.24. 07:02:50

". Baratsagok. Nem nagyon van amcsi baratunk, egy ket jelolt van. Nem alakult ki melyebb, mint a magyarokkal. "

Ismertek olyan magyarokat, akiknek mélyebb amerikai barátságok alakultak ki?

És a gazdag amcsihoz házasodott magyar nő nem ér, hanem olyanra gondolok, ami szimpatikusság alapján alakult ki magyarok és amerikaiak között.

Shopping 2015.05.25. 10:01:13

Barátság???
Én is éltem kint egy keveset.
Az első "emlékezetes" beszélgetésem az volt, amikor a medence partján odajött egy helyi, és annyit mondott:
"Itt egyetlen barátod van, a pénz!"
Nagyon csodálkoztam, de már belátom , igaza volt.
Oktatás???
Bizonyos kultúrákban a LEGFONTOSABB érték, hogy a gyereket taníttasd, szinte ezért élnek a szülők. Az USA-ban, ha állami iskolába járatod a gyereket, akkor együtt fog járni a kubai, mexikói, orosz menekültek gyerekeivel, színvonalról nem beszélhetünk. A közép és felsőfokú iskola pedig egyenesen megfizethetetlen, hacsak nem kiemelkedően okos a gyerek vagy élsportoló.
Egyszóval lehet hogy te jobban élsz, szebb a kocsid meg a lakásod, de az oktatás terén a gyerekednek nem tudod megadni azt amit Mországon !!
Ez később vissza fog ütni...

StPeter 2015.05.25. 10:25:45

Tiszteletem Árpibá!

A fizetésekről szeretnék többet megtudni.Én 30 évesen érettségivel 70ezer nettót keresek kerti munkásként asszem angolul unskilled garden worker lenne a megfelelő kifejezés.Odaát mennyit keres egy átlag melós?

2015.05.25. 11:11:45

@Shopping: Mországon....gratulálok, te nagy magyar. Legalább az anyanyelvedet tanulnád meg. Ez tényleg kiverte a biztosítékot.

2015.05.25. 11:46:16

sztem meg szarrágás amit csinálsz! mindenki megértette, hogy mire gondol! remélem, most abba kötsz bele, h nem nagybetűvel kezdtem a mondatokat, te mélymagyar. :D itt nem tudományos értekezés folyik, de mindegy

Tökacskó 2015.05.25. 12:03:57

@StPeter: 1200-1500 dollárt keres egy kétkezi melós nettó. Kertész, útjavító munkás, takarító. gyorsbüfé eladó, áruházban pénztáros stb... A gyárban több műszakban egy szakember ennél többet (kb. 2000-2300) Ez államonként változhat, de én hat év alatt, míg kint éltem (3003-2009) nagyrészt ilyen fizukkal találkoztam. Lényegesen azóta sem változott.
Nyilván átszámítva ez több, mint Magyarországon, de itt a lakhatás és az eü. lényegesen többe kerül.
A barátságról annyit, hogy Amerikában nincs mély barátság, csak max. haverkodás a munkatársakkalés jószomszédi viszony. A sok mosoly is csak álca, egy megjátszás. Első pillantásra persze lényegesnek tűnik, de ha kint élsz sokáig, akkor rájössz, hogy ez mind csak műmosoly.

reparon 2015.05.25. 12:23:50

@StPeter: Államonként változó a minimum wage, a tegnapi La times- ban olvastam, hogy 18 usd-re akarják lépcsőzetesen felnyomni. jelenleg 10.71 dollár, azaz 107 dodi/nap tax előtt. Ez LA, de átlagban ennyi. Más kérdés, hogy herekarbantartót, lepedőegyengetőt inkább az illegal- nek adják 2-3 usd-ért.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.25. 16:36:14

Annyit hozzatennek, hogy allami ceg alkalmazottjanak lenni viszont jo dolog, sok benefit, nyugdij, szabadsag jar vele:) en egy kaliforniai allami cegnel dolgozom, sajat tapasztalat.

Dark Dreamer 2015.05.25. 17:28:55

@Shopping: az oktatassal kapcsolatos velemenyeddel vitatkoznek. Az allami iskolak szinvonala nagyban fugg a kornyektol - ez talan igaz Magyarorszagra is. Lakhely kereses kozben, akinek gyereke van, az eloveszi azokat az internetes terkepeket, amelyeken az iskolak minositese is fel van tuntetve, es ott probal lakast vagy hazat berelni, vagy vasarolni. Ezek a helyek nem meglepo modon dragabbak. Van ingyenes kozepiskola is, megfelelo helyeken nagyon jo minosegu oktatassal.
Hogy elhasalna a gyerek egy magyar tanuloval szemben? A mi lanyunk 10 evesen kezte az iskolat az USA-ban, es matekobol peldaul itt elorebb tartottak. Talan hazifeladatbol kevesebb van, es lehet, hogy kevesebb lexikalis informaciot magolnak be. De a maradekot legalabb ugy tanitjak itt meg, hogy a gyerekek ertik is. Szoval lehet, hogy egy magyar tesztet nem toltenenek ki most olyan jol, de 10 ev mulva valahogy megis tobbre fognak emlekezni, az a gyanum.
De ami a legfontosabb kulonbseg, hogy a lanyom itt SZERET ISKOLABA JARNI!!!. Magyarorszagon valahogy nem szeretett. Miert? Azt mondja, itt kedvesebbek a gyerekek, jobbak a tanarok.
Nemelyik iskola biztosit kulon utvonalat a gyerekek kepessegei es erdeklodese szerint. A lanyunk most middleschoolban (ez az altalanos iskola felso tagozat) advanced math-ra megy. Itt dupla sebesseggel veszik a matekot, 7-8 ban mar kozepiskolas matekkal foglalkoznak (kozepiskolaban pedig majd foiskolassal) Kivancsi vagyok, ezek a gyerekek elhasalnanak e egy magyar tanuloval szemben...
Es meg egy fontos dolog: 2013-ban, amikor Magyarorszagon, otthon tartottuk a gyereket az elso ket oraban, hogy ne menjen az iskola rendezeseben templomba, valami termes aldasos imadsagra (amirol a minket meg sem kerdeztek), akkor az igazgatono be akart hivni, hogy magyarazatot adjak! Az lett a vege, hogy atvittuk a gyereket egy masik iskolaba, hogy ne csapodjon le rajta barmifele bosszu. Ez itt elkepzelhetetlen, legalabbis abban az allamban, amiben mi lakunk. Ja, es meg egy fontos dolog a mexikoi, orosz, stb menetkultek gyerekeivel kapcsolatban: senkit nem erdekel, hogy a lanyunk magyarok gyereke. Valahogy itt nem az adja meg az ember erteket, hogy honnan jott.
Szoval nem tudjuk megadni a gyereknek, amit Magyarorszagon? 90%-ban azert vagyunk itt, hogy a gyerekeinknek jobb jovoje legyen. De mar a jelenuk is sokkal jobb.

Árpibá 2015.05.26. 03:38:22

@L_M: Nem igazan, de mondom, itt nagy jelentosege lehet a nyelvnek. Persze beszelunk angolul, de a ha egy uvolto buliban ket reszeg amcsi kezd tarsalogni, nem igazan rugok labdaba!

Árpibá 2015.05.26. 03:43:03

@Shopping: A kubai, orosz szulok meg fancsalognak, hogy egy magyarral kell egyut jarni a kolkot!?
A sokszinuseg csak az elonyere valik. Nincs semmi baj a szines gyerekekkel. Sajnos a suli arany a kornyeket is minositi , a szegenyseggel van a baj nem szinekkel!

swfla 2015.06.11. 03:28:42

...kicsit regi a poszt, de ha mar errejarok, leirom.

@Dark Dreamer: ezt en is igy latom. A gyerek iskolajanak minoseget a legjobban egy celzott koltozessel tudod befolyasolni.

A kulonbozo gifted programs meg magnet school program rendszerek adnak annyi plusszt a gyereknek, amivel nem latom at, hogy egy magyar iskolas hogy tud lepest tartani. A new england-i iskolak meg alapbol nem a lablogatasrol szolnak...

A felsooktatasban sokan azt a taktikat kovetik, hogy a lakohelyukhoz kozeli community college-ben megszerzik az alapozo ismereteket ado AA degree-t. Ez jellemzoen joval olcsobb mint az az egyetem, ahol az upper division (bachelor's vagy master's) tantargyakat hallgatjak, es oda jellemzoen mar csak az utolso 120 kreditorara iratkoznak be.

A community college kulonben eleg vegyes tud lenni, de ha belefutsz olyan professzorokba, akiknek egy komoly egyetemrol van diplomajuk, akkor azokon az orakon a kovetelmeny/hangulat is erezhetoen mas.

Sándor Pásztor 2015.07.16. 03:30:21

Szia

Olyan kérdésem lenne hogy ahogy olvasgattam a blogodat nem nagyon adnak szabit és elég sok gondolom a munka emellet jut szabadidő, van időd a családodal lenni?

Árpibá 2015.07.16. 18:46:33

Szia, az en esetemben , iteni viszonylatban, viszonylag jol jartam. Van idom csaladra is. Jobban be kell osztani a szabit, mint otthon.

Sándor Pásztor 2015.07.17. 04:07:49

Köszönöm szépen a választ még annyi kérdésem lenne hogy a közeljövőben ugy néz ki hogy a feleségemmel megyünk USA-ba ideiglenes munkát vállalni (nem feketén) ez idő alatt be lehet adni zk lottora? Ha sikerül és megyünk interjúra fog valamit befolyásolni hogy már dolgoztunk kint?

Árpibá 2015.07.17. 14:39:07

Szia, nem semmit. Beadhatod es megnyerheted ha itt is vagy folyamatosan. Sok szerencset

Bicsko 2016.08.24. 11:16:42

@Árpibá: Szia Árpibá! Most olvastam el a teljes blogod 2 nap alatt, nagyon érdekes és tanulságos volt, köszönöm az élményt! Várható még bejegyzés? Kíváncsi lennék, hogy alakult az életetek azóta.

Árpibá 2016.08.25. 03:09:25

@Bicsko: Szia. Koszi.
Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szoval erre marad a legkevesebb idom. Meg persze az eletunk is rendezodik :)
De azert meg lesz bejegyzes...
süti beállítások módosítása