HTML

Nyertünk a zöldkártya lottón!

Minden ami fontos információ egy új élet kezdésnél az USAban. Nem élet-regénynek szánom hanem "lexikonnak". Ha nyertél, itt megtalálod kb mire számíts az USAban. Jó olvasgatást.

Friss topikok

  • Anette Anette A: Szia Árpibá! Megközelítőleg mekkora összegnek kell lennie a számlán? Csak úgy kb.? A lottó nyerte... (2019.07.14. 12:11) (US követség Interjú)
  • Árpibá: @Bicsko: Szia. Koszi. Igen tervezgetem, de miota megvettuk a hazat eleg sokat dolgozom vele. Szova... (2016.08.25. 03:09) pro & kontra / avagy hol jobb?
  • Árpibá: Szia Mar nem igen emlekszem, forumokon errol tobb infot talalsz. Azt hiszem a kihozasi sorszam ala... (2016.06.15. 01:37) Zöldkártyát nyertünk
  • paszi2002: Köszönöm szépen a válaszokat sokan arra sem méltatnak hogy visszaírjanak.Remélem sikerül valamit c... (2015.11.14. 23:20) Autó bérlése / Vétele
  • HeidiH: Köszönöm Árpibá, a gyors választ!:)Igen, természetesen jelentkezem a zöldkártya lottóra októberben... (2015.09.10. 16:12) Healthcare UPDATE 2015re

Címkék

Kozben rajottem, h otthonrol olvasok val. nincsenek tisztaban az itteni lakas viszonyokkal ugy altalaban. tehat mielott a vasarlas II. meglepnenk egy kis rovid tajekoztato / osszefoglalo.

Mint mindig, ez is Richmond, VA ervenyes. Azon belul is a kulvarosi viszonyokra, belvrosi lakasokrol fingom sincs.

Hogy kicsit kepben legyetek. Richmond KB Budapest masfelszerese kiterjedesre, de osszesen csak 1.2m lakjak. Valojaban Richmond maga csak a belvaros, mintha otthon I +V ker volna Budapest es az osszes tobbinek mar sajat telepules neve van.

A belvarosban vannak szebb es rosszabb kornyekek is, ennyit latok en is, de arakat nem tudok. Aztan jon egy "ipari" zona, ami leginkabb eleg lepukkant es raktar epuletekbol regi ipari epuletkbol all. Ez utan jonnek a kertvarosi zonak. Mi egy kb III. keruletnek megfelelo helyen lakunk, ami nem a legjobb, de a jobbak kozul valo.

Itt a lakasok / hazak 99% beruhazokon keresztul keszult, szoval nem ugy , mint otthon , h veszel egy telket, majd keresel mokusokat akik epitenek neked ra vmit. Itt van egy terv, amiben benne van az egesz kornyek, utcak parkok, kozossegi letesitmenyek, jatszoter, medence, stb. Nagyon jol elhatarolhato, nevvel ellatott, kis konyekek ezek, sokszor jelkepesen elkeritve. (kerites nem nagy divet errefele) Ennek van par jo es rossz kovetkezmenye. A kornyekek eleg rendezettek, tervezettek ugyan akkor sokszor nagyon hasonlo hazakkal, megoldasokkal. Minnel ujabb egy kornyek annal kisebbek a telkek, annal jobban szabalyozott is. Az ujabb helyeken szinte mindig van egy un HomeOwner Association (HOA) egy tarsasag, aminek legtobszor semmi koze a konkret tulajokhoz. Ilyen helyeken van egy fajta "kozos koltseg" HOA fee, igen meg csaladi hazaknal is, amiben az o fizujuk, a kornyezet fentartasa ill kozos hasznalatu dolgokok pl gym v medence van benne. Ezeken a helyeken nagyon szigoru szabalyok vannak, mit csinlahatsz es mit nem. Erts, milyenre festheted az ajtod, a hazad, lehet e keritesed , sufnid, ha igen milyen, milyen postalad kell h legyen stb. Eleg nagy szopatas, DE, csereben tutti h a kornyek ahova mesz nem fog leromlani, mert pl egy barom szomszed elkezd vasat gyujteni es flexelni a sajat telken, Ez a fee lakas eseteben kb havi 200-250 egy haznal 50 korul lehet. de nyilvan valtozik a merettol is szinvonaltol fuggoen.

A lakasok is ilyen negyedben epult nagyobb hazak, kb 10 lakas / tomb. Atalaban 1-3 halosak atlagosan 100m2 meretben. Egy ilyen negyedben szinte boztosan vannak sorhazak is 3-10 lakas sorban epitve kis telekkel, legtobszor nem lekeritve egymastol. kb 2-4 szobasak 110-180m2 . Es aztan a csaladi hazak, ami lehet barmilyen. Egy regebbi kornyek, mint amilyen a mienk is, kevesbe szabalyozott nagyobb telkek, oszze-vissza meretu es fajtaju hazak vagy egy ujabb, rendezettebb kisebb telkek , egyfomabb hazak, kozossegi teruletek + HOA.

 Berelni v megvenni !?

Ha berelsz valamit, akkor kb annyit fogsz fizetni bereleti dijnak, mintha megvenned ua a hazat egy 20% onresszel 30 eves hitelre. Ezek utan ugy tunhet , nem kerdes h venni kell, de azert a 20% osszeszedni eltarthat egy ideig + neked kell fentartani a hazat + viselni a kockazatot. Gyakorlatilag a lerakott 20% -od kockaztatod aban a remenyben h csak felfele mehetnek az arak, amire mar ugye lattunk ellenpeldat. Nyilvan ha vettel vmit roghoz is vagy kotve egy idore. Egy eladas az kecod ertekenek 10% -ra is rughta, szoval ha tul hamar akarsz kilepni belole, bukta is lehet rajta meg egy azonos berlethez kepest is! Itt ismet kell emlkeztetnem ra, hogy egy 30 eves hitelnel a torlesztesed toke resze igen kicsi, magyarul a havonta fizetett penz nagy resze igy is "kidobott" penz (kamat), ua mintha berelnel, de sokkal tobb kockazatot vallalsz a kecoval cserebe. 

Az en magan velemenyem az, hogy amig nem tud az ember olyan hitelt felvenni, amiben a toke / kamat arany nem esik a 50 / 50 % kozelebe v fole, addig inkabb bereljen az emeber! Kolonosen igaz lehet ez, ha frissen kezded az eletet itt ujra es nem tudod ket ev mulva mit hoz majd az elet hol leszel akkor!?

 

 Majd meg lehet jon ide vmi ha eszembe jut!?

 Jutott!

KONNYUSZERKEZETES! ez az amivel otthon csak mutatoba talalkoztam itt pedig a standard epitkezesi mod.

Ertsd. Van egy beton alap, azon egy beton teglakbol epitett magasitas,kb atlagosan 1m , majd e felett minden fabol. Tehat fa gerendak es rajta farost lemez a padlo. Fa kb 10*5 cm "gerendak"-bol epitett falak kivul farost , belul gipszkarton, kozte szigeteles. Majd fa fodem, padlas vagy felso szint es teto. Ez utobbi a kozep es eszaki allamokban kizarolag "kanadai" azaz katranypapir zsindely. Delebre mar inkabb cserep. Vagy a mediteran "stilus" vagy a nagy meleg miatt. Ez utobbi valoszinubb. 

Gyorsan kesz, konnyu vele dolgozni es javitani , de kenyes a vizre, bogarakra, kulonosen a termesz hangyakra amik fat zabalnak. Szoval vigyazni kell nehogy beazz v felazz, mert pikk-pakk elrohad a hazad. V h a hangyak ne zabaljak fel.

Akit meg nem remitettem el es erdeklik a reszletek annak tovabb is van...

A "crawlspace":

ez az resz ami a padlo es a talaj kozt van. Altalaban gugolva, terdelve vagy kuszva be lehet "jarni" itt vezetik el a viz, szenyviz, aram , stb csoveket. Sokszor a klima beredndezes is itt van es a hozza tartozo legvezeto csovek. Eleg retek tud lenni es hat ugye bogarak es egerek is imadjak a helyet, mert telen meleg nyaron huvos :) De abbol a szempontbol jo, h ha vmi elrolmlik csak bemaszol es lecsereled, nem kell falat v padlot bontatni hozza. Elvileg egy nelylont szoktak a foldre leteriteni, hogy a taljbol a nedvesseg ne kezdje ki a folotte levo gerendakat, padlot. Tobbe kevesbe szigetelest is begyomoszolnek a gerendak koze.

Falak, belso ter

"two by four" azaz 2*4" (`5*10cm) vazra epitett gipszkarton falak. Konnyu es gyors felepiteni vagy modositani. De sokkal gyengebb is. Ha valamit fel kell furni a falra, elotte meg kell talalni egy keresovel a gerendakat, amit szigoruen 16" raknak egymastol.

Padlas

Legtobszor a fodem gerendak aljara gipszkartont szogeznek felulrol pedig szigetelest szornak a gerendak koze. Itt ovatosan lehet csak maszkalni, mert ha nem gerendare lepsz, leszakadsz. Altalaban egy kisebb terulten felulrol is leburkoljak a gerendakat, h lehessen jarni v pakolni rajuk. Neha itt helyezik el a klima berendezest es leg szallito csoveket is.

Teto:

Gerendakon kivulrol farost, majd zsindely felszegezve. Altalanossagban 25-30 evente kell cserelni es akkor egy kb $5000 buli. Szoval ha kecot veszel erdemes oda figyelni erre is, mert ha 26 eves a tetod, akkor hmarosan pengethetsz erte.

Kulso burkolat:

Felenk a "collonial" stilus a divat. A regi telepes hazakat stilusat utanozzak. Ez azt jelenti h kivulrol fa deszkakkal es teglakkal, ujabb hazkanal pedig ezt imitalo muanyag "deskakkal" es tegla "csempekkel" burkolnak.

Az oregebb hazaknal elofordul , hogy a kulso farost retgen kivul van egy igazi tegla fal. Egy ideje mar nem csinalnak ilyet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greencard.blog.hu/api/trackback/id/tr716995943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása